Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Žantovský už nevede Havlovu knihovnu. Vystřídala ho ředitelka Stránská

Autor: ČTK - 
1. června 2023
19:38

Vedením Knihovny Václava Havla je ode dneška pověřena Karolína Stránská, dosavadní provozní ředitelka. Knihovna to dnes uvedla v tiskové zprávě. K dnešnímu dni skončil v čele knihovny spisovatel, překladatel, bývalý diplomat a někdejší Havlův mluvčí Michael Žantovský. Instituce, která se stará o myšlenkový, literární a politický odkaz dramatika, někdejšího disidenta a bývalého prezidenta Václava Havla, současně mění svou právní formu. Z obecně prospěšné společnosti se stává nadační fond.

Karolína Stránská v Knihovně Václava Havla pracuje od roku 2015, dosud na pozici vedoucí kanceláře a tajemnice ředitele. Je zodpovědná mimo jiné za přípravu a správu rozpočtu organizace a fundraising.

První pracovní zkušenosti získala v Kanceláři prezidenta republiky v oddělení protokolu v prezidentském období Václava Havla (1992 až 1995). Poté působila v nejrůznějších pozicích na ministerstvu zahraničních věcí a českých ambasádách v Londýně a Tokiu, na Úřadu vlády ČR v letech 2007 až 2009 působila v týmu připravujícím české předsednictví v Radě EU a před nástupem do Knihovny Václava Havla pracovala na pozici ředitelky kabinetu ministra obrany ČR.

Pětičlennou správní radu nadačního fondu Knihovny Václava Havla tvoří Gabriel Eichler, který v této roli působí již od roku 2015, Iva Baranová, David Dušek, Vítězslav Paděra a Luboš Veselý. V dozorčí radě zasednou Nina Smit, Kateřina Ronovská a Václav Pecha.

Knihovna Václava Havla byla založena v roce 2004 po Havlově odchodu z prezidentského úřadu po vzoru podobných institucí ve Spojených státech. Sbírá rozličné materiály o Havlovi, vydává publikace, pořádá veřejné akce. Nabízí několik desítek titulů přibližujících život a dílo Havla, jeho rodiny a přátel.

Činnost knihovny, která sídlí v pražské Ostrovní ulici, podporuje Nadace Zdeňka a Michaely Bakalových. Čtyřiasedmdesátiletý Žantovský vedl knihovnu od září 2015, byl pátým ředitelem od jejího založení. Bývalý velvyslanec v USA, Británii a Izraeli se nedávno stal jedním ze zahraničněpolitických poradců prezidenta Petra Pavla.

Upravená organizační struktura Knihovny Václava Havla předpokládá, že Havlova rodina, reprezentovaná Dagmar Havlovou, bude nadále uplatňovat svá práva a povinnosti prostřednictvím nově zřízeného Výboru rodiny zakladatele.

Zároveň vznikl Výbor dárců, jenž zastoupí významné podporovatele v čele s Bakalou. Statutárním orgánem Knihovny Václava Havla bude ode dneška její správní rada, jejíž členy nominuje Výbor rodiny zakladatele a Výbor dárců. Členové stávající správní a dozorčí rady se i nadále mohou na jejím rozvoji podílet prostřednictvím vznikajícího Poradního výboru, oznámila tento týden knihovna.

Video  Michael Žantovský na pohřbu Ivana Havla  - Hana Höschlová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi