Jako první ukázaly svoje kloboučy nejotužilejší z hřibů – kováře. Dva krasavci nedočkaví vyrostli v Polabí. „Našel jsem je v doubravě, kam svítí většinu dne sluníčko,“ popisuje mykolog Dalibor Marounek. Nejde ale o rekord. V roce 2008 prý první kováře našel už 28. dubna.

Letos ale hřiby trochu přibrzdilo chladnější počasí. Proto rostou zejména v těch nejteplejších částech Česka. Kromě Polabí je to jižní Morava, kde houbařil Karel Vodička. I on našel kováře. Zároveň stále ještě rostou ve velkém zmiňované májovky. Místy lze najít i opožděné smrže, které ale už mají svoji sezonu z většiny za sebou.

Pořádně povařte!

Z hřibu kováře si připravíte třeba výborný guláš. Je ale třeba tepelná úprava. Syrový nebo nedovařený může vyvolat trávicí potíže.

Kdy porostou praváci?

Všichni houbaři si brousí zuby hlavně na pravé hřiby. Po nich každý prahne. Kdy se jich dočkáme? Obvykle se objevují na přelomu května a června. „Svůj nejčasnější hřib dubový jsem našel 19. května,“ vzpomíná Dalibor Marounek. Letos si ale asi nejoblíbenější druh hřibů dá na čas.

 

Video
Video se připravuje ...

Mykolog radí: Jak se vrátit z lesa s košíkem plným hub Videohub

Fotogalerie
7 fotografií