Jana Polášková loni v srpnu milovaného domácího mazlíčka hledala všemi možnými způsoby, za nalezení srnky dokonce nabídla odměnu 50 tisíc korun. Do pátrání se zapojil také herec Jan Budař, který právě dotočil stejnojmennou pohádku Mamánek. Nic z toho ale nepomohlo. Srnka, která s rodinou tři roky lehávala v posteli, hledala dobroty v kuchyni a do doby svého zmizení nikdy neochutnala ani seno, byla pryč. V plotě po ní zbyla jen díra…

Před několika dny se ale stalo něco, co paní Janě znovu dodalo naději. Zahlédla svého Mamánka! Poprvé srnečka utekla, podruhé ale přišla přímo do zahrady k sousedovi.

„Do zahrady vlezla dcera, na kterou je Mamánek hodně fixovány. Utěšovala ho, soused donesl kleště, já jsem prostřihla plot a Mamánek prošel dírou na naši zahradu a byl zpět doma,“ popsala pro Blesk Jana Polášková.

Přišla do bezpečí

Kde srnečka celou dobu byla, paní Jana netuší, proč přišla, ale ví. „Je březí a za chvilku bude rodit, chtěla do bezpečí,“ má jasno žena, která srnečku vypiplala od mláděte. Její matka totiž uhynula. Zřejmě se tak vyplnila slova Zuzany Pokorné ze Záchranné stanice hl. města Prahy, která už dříve Blesku řekla, že srnku v době jejího zmizení mohla ovlivnit říje a že je naděje, že se vrátí sama nebo třeba později i s přírůstkem. „Jestliže sama odešla, cestu si velmi dobře pamatuje,“ popisovala Zuzana Pokorná.

Může zpátky do lesa

Jana má také plán, co bude se srnčí rodinkou dál. „Srnče si určitě necháme, a pokud ho bude chtít Mamánek vzít s sebou do lesa, půjde. Nikdo je tady násilím držet nebude,“ vysvětluje Jana, která spolupracuje s myslivci i veterinářem. Další osudy Mamánka ukáže až čas, teď si ještě budoucí srnčí maminka naplno užívá péči, kterou jí rodina na veliké zahradě poskytuje.

 

Video
Video se připravuje ...

Ochočená srnečka se po 10 měsících vrátila ke své rodině. Jana Polášková

Fotogalerie
27 fotografií