Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf ČEZ Beneš v pořadu Hráči: O odměně 35 milionů i rodině. „Musel jsem si zvyknout“

Video se připravuje ...
Autor: Vera Renovica, Jakub Veinlich, Mii - 
25. března 2023
05:00

Historicky prvním hostem nového pořadu Hráči na Blesk.cz byl generální ředitel polostátní skupiny ČEZ Daniel Beneš. V exkluzivním rozhovoru, ve kterém nastínil vývoj cen energií, dal nahlédnout i do svého soukromí. Prozradil, jak jeho pracovní nasazení vnímá rodina, proč už nehraje golf i jak obhajuje odměnu 35 milionů, kterou za minulý rok dostal.

Beneš vykonává pozici generálního ředitele ČEZ už dlouhých 12 let. V rámci skupiny je to rekord. Jak prozradil moderátorce Veře Renovice, v energetice se pohybuje celý svůj život, začal v tomto oboru pracovat už na vysoké škole. Nijak zvlášť pilný student ale podle svých slov nebyl, vyznamenání získal až během nejvyššího stupně vzdělání. „V pubertálním věku jsem měl jiné priority než studium, takové ty chlapecké,“ poodhalil.

Jeho první práce spočívala v obchodování s uhlím, otec jej potřebné dovednosti učil v Ostravě. „V roce 2004 jsem přešel do ČEZu, od roku 2007 jsem byl výkonný ředitel a od roku 2011 generální ředitel, takže tu firmu dobře znám,“ popsal svůj kariérní postup Beneš. Tím, že skupinu vede tak dlouho, zná podle svých slov osobně každého, kde je ve vyšším vedení, protože ho přijímal.

První zaměstnání ve firmě jeho otce ho k práci v energetice předurčilo, je přesvědčen. Za 30 let se ale obor diametrálně změnil. „Já jsem přišel z uhelného byznysu a vůbec jsem si nedokázal představit, že za moji kariéru budeme uhelné elektrárny zavírat; že já budu představovat vizi ČEZu, který bude fungovat bez uhlí, bude zelený a bezemisní,“ podotkl Beneš.

Sám přiznává, že práci věnuje mnohem více, než je obvyklých 8 hodin denně. „Je pravda, že když spočtete čas, který jsem strávil v práci, skoro bych měl nárok na důchod. Ale to se tak nepočítá. Vždycky jsem pracoval hodně, hodně intenzivně. Myslím si, že to k té pozici patří, byť je to někdy na úkor životní rovnováhy,“ řekl Beneš s tím, že si nepřipadá závislý z medicínského pohledu, ale jistá míra workoholismu tam asi bude.

Podobné nasazení si nicméně vybírá svou daň v podobě času stráveného s těmi nejbližšími. „Rodina tím vždycky trpěla, vždycky je to něco za něco,“ přiznal šéf ČEZu.

Když má čas, snaží se rekreačně sportovat – připomíná, že je mu už přes 50 let, takže si musí hlídat zdraví. Golfu, který by lidé u topmanažera očekávali, se ale už nevěnuje. „To poslední léta nedělám, je to časově náročné. Já spíš dělám aktivity, které vyžadují méně času,“ vysvětlil Beneš.

Beneš: Odměna není plus k platu

Za minulý rok generální ředitel ČEZ získal odměnu 35 milionů korun. Spousta zákazníků firmy se i vzhledem k energetické krizi a zvýšeným zálohám nad částkou podivovala. Beneš podotkl, že chápe, že to mnoha lidem může vadit, proto se to rozhodl vysvětlit.

„Když se ta suma zveřejňovala v květnu – a je naší povinností zveřejňovat odměny vedení ČEZu každý rok před valnou hromadou – tak to v médiích vypadalo, že jde o nějaký bonus za dobré výsledky. Tak to není. Jako člen představenstva nemáte plat. Tahle odměna je to, za co celý rok pracujete,“ uvedl ředitel.

Klasickou mzdu totiž podle svých slov nemá. „Já celý rok dostávám za svoji práci odměnu, a pak se to celé sečte. V dalším roce v květnu se to číslo reportuje. Není to nějaký plus k platu jako bonus. Je to jen oznámení mého celkového výdělku,“ říká.

Zda je výše částky adekvátní, je podle jeho slov samozřejmě k diskuzi. S porovnání s ostatními energetickými firmami v Evropě jsou ale manažeři ČEZ podle ředitele placení „spíše méně“. „A když kterýkoliv člen představenstva ČEZu dostane nabídku z německé nebo jiné evropské energetické firmy, je to víc peněz. To, jestli ta částka je ospravedlnitelná nebo mravná, to je individuální názor každého,“ míní Beneš, jenž upozornil, že výše odměny je zastropovaná a rozhoduje o ní dozorčí rada.

„Musel jsem si na to zvyknout,“ zhodnotil fakt, že jeho výdělek je veřejně propírán.

A že vysoce postaveným manažerům ČEZu v uplynulých týdnech chodily výhrůžky smrtí? „Je logické, že v době, kdy byly hodně vysoké ceny, a lidi byli pod stresem, občas někdo napsal nějaký dopis. Ale my jsme žádná speciální opatření nedělali, nebo o nich aspoň nevím,“ uvedl ředitel.

LuCo ( 27. března 2023 16:01 )

Je to z jeho strany velké sebeobětování. Navíc ale i odolat vyšším nabídkám ze zahraničí, další plus.Holt ať to stačí užít! Jenže i další činnosti lidí jsou potřebné, ale holt odměny za ně jsou trisktní.

Jirik-ta ( 26. března 2023 06:18 )

tak to asi si bude

sláva Fiala ( 25. března 2023 22:34 )

Ludry jako Pekarová jsou zadarmo drahé.

sláva Fiala ( 25. března 2023 20:08 )

Ten Beneš to je sympatický a férový chlap.

sláva Fiala ( 25. března 2023 19:58 )

Všechno s nálepkou ODS z Brna je póvl. Namátkou Blažek, Fiala, Vaňková atd..

Zobrazit celou diskusi