„Naštěstí neodletěla daleko. Tady u nás v Radvanicích si pán všiml, že mu přistála na ořešáku a pak na střeše. Odtud ji nabral podběrákem a zavřel do klece. Také jí dal hned najíst, napít a zavolal nám. Moc mu děkujeme,“ líčila Kopečková.

Video
Video se připravuje ...

Ztracený papoušek žako jménem Viktorka (12) je už zpátky ve své kleci. Veronika Kopečková

Viktorka je podle ní trochu pohublá, ale v pořádku. „Hned se s námi začala mazlit,“ dodala žena, která se strachovala, že se žako na svobodě může něčeho leknout a odletět daleko. To se naštěstí nestalo.

Zachránci je žena vděčná i za to, že dal hned papouškovi najíst, napít a zavolal jim dobrou zprávu. „Hlavně děti byly štěstím bez sebe. Moc mu děkujeme,“ doplnila Kopečková.

Poprvé jen kousek

Veronika se při hledání obrátila i na Záchrannou stanici Papouščí ráj u Prahy, kde mají s uprchlíky zkušenost. Její majitel Norbert Souček má v tomto směru 98procentní úspěšnost a za poslední dva roky odchytil téměř 256 opeřenců! Podle něj se Viktorka, jelikož je to její první úlet, bude zdržovat spíše blízko bydliště.

„Papoušci, kteří se dostanou na svobodu poněkolikáté, se pak odváží dál od domova. Naštěstí už je teplo a stromy mají pupeny, kterými se může živit,“ řekl s tím, že jednou chytal aru harlekýna, která byla venku osm měsíců a navíc přes zimu. Zvládla to.

„Díky své praxi pomáhám s odchytem buď přes telefon, nebo přijedu osobně. Metod mám několik. Nejideálnější je vypozorovat, kde papoušek v noci spí, vylézt za ním na strom a vzít ho do ruky,“ líčil muž přezdívaný papouščí táta, který výše odměny za odchyt nechává na možnostech majitele opeřence. „Beru to jako příspěvek pro naši záchrannou stanici, kde máme téměř 500 papoušků,“ podotkl.

Fotogalerie
9 fotografií