„Pravděpodobně šla do patra na toaletu a už se nevrátila. Za nejasných okolností přepadla přes zábradlí a zřítila se z výšky 4,5 metrů. Bylo tam třicet lidí, ale nikdo nic neví. To je mi záhadou. Kamerový záznam ukázal jen její dopad,“ popisuje pro Blesk.cz maminka Valentýny Ludmila Jeřábek.

Šrouby v čelisti, poškozené oko

Následoval osmihodinový boj na sále, který naštěstí dopadl dobře. Dívka strávila přesně týden v umělém spánku. „Utrpěla rozsáhlé, podle slov lékařů fatální poranění obličeje. Měla rozbitou lebku, zlomenou čelist, poškozenou pánev, poškozený oční nerv i pravé víčko,“ vypočítává zoufalá máma, která neví, jestli její dcera oko vůbec někdy otevře.

Prognózy byly takové, že bude vyžadovat celoživotní péči. I tak to ale byla výhra, protože lékaři původně ani nepředpokládali, že mladá žena vůbec přežije. Valentýna se probudila ve stavu, kdy nic nevěděla a na nic si nevzpomínala, byla zmatená, neviděla ani na jedno oko, nemohla mluvit, měla vývod.

„Snažili jsme se na ni co nejvíce mluvit, růžně ji masírovat, pouštět oblíbené písničky, nosit oblíbené jídlo a tak dále, aby si vybavila svůj předchozí život a aby si vzpomněla, kdo je,“ vypráví maminka.

Pobyt na psychiatrii

Další fáze pekla podle ní přišla, když Valentýnu přeložili z JIPu na psychiatrii, kde byla připoutaná k lůžku v jedné malé místnosti. „Strhávala si obvazy, sahala si do rány, nespolupracovala. My jsme se ale nemohli dívat na to, jak ji tlumí různými léky a jak se beznadějně snaží přeprat postel nebo jak jenom bezvládně leží pod vlivem léků,“ vysvětluje Ludmila Jeřábek.

Po osudném pádu se psychický stav její dcery výrazně proměnil. „Má poruchu osobnosti a výkyvy v chování.  Podle psychiatričky je to jako by ji opustila duše. Nepřijala svůj pozměněný obličej,“ vypráví maminka.

Dceru si vzala domů, kde se o ni spolu s rodinou starala nepřetržitě 24 hodin denně. „Dohled potřebovala neustále, bouchala hlavou do zdi, do židle, musela jsem mít přes noc její ruku přivázanou ke své ruce, aby neodešla z postele,“ vypráví maminka, která se bojí, co s její dcerou bude dál.

Vyčerpávající péče

V současnosti je Valentýna v sanatoriu v Klimkovicích, kde rehabilituje. „Jsem ze všeho velmi vyčerpaná. Před úrazem jsme měly s dcerou velmi hezký vztah, teď se chová zvláštně, psychicky je na tom zle. Vystudovala cestovní ruch, pracovala, s přítelem si těsně před nehodou pronajali byt. Nikdo v něm ale ještě nebydlel, ač ho její přítel stále platí. Neumím si však představit, že do něj Wall odejde,“ přemýšlí maminka, která je přesvědčena, že se její dcera po nešťastném pádu o sebe nepostará.

„Podle lékařů nás čeká dlouhá cesta, aby se Wall alespoň přiblížila stavu před úrazem. Bude potřebovat operaci víčka a oka, dlouhodobou stimulaci mozku i socializaci. To vše bude finančně velmi nákladné. Proto bychom chtěli požádat nejen veřejnost, ale především přátele a blízké Wall o finanční pomoc, která by nám pomohla vrátit ji do běžného života,“ vysvětluje Ludmila Jeřábek, která pro svou dceru založila finanční sbírku na dobročinné platformě Donio.  „Jsem tak unavená, že si to nikdo ani neumí představit, ale bojujeme,“ dodává maminka nešťastné Valentýny.

 

Video
Video se připravuje ...

Podstatné úkony první pomoci Videohub

Fotogalerie
18 fotografií

.