V současné době vysokých cen energií se domácnosti snaží co nejefektivněji používat domácí spotřebiče. Sporák a trouba mezi velké žrouty energie nepatří, přesto je výhodné naučit se je používat ještě efektivněji. Stačí si osvojit pár triků.

1. Pečte s plánem

Vždy si dopředu rozmyslete, co chcete v troubě připravovat, péct můžete i více pokrmů najednou. Vše mějte nachystané dopředu a troubu „naládujte“ naráz. Hlídejte si také správné rozmístění na patrech: nejvýše je teplota nejvyšší, dole zase o něco nižší.

2. Vybírejte vhodné nádobí do trouby

Skleněné a keramické nádobí lépe udrží teplo, takže s nimi můžete péct i na nižší teplotu. Nevýhodou bývá jejich křehkost a vyšší váha. „Pokud nedáte dopustit na nádobí kovové, vybírejte si kvalitu. Pro úsporné pečení je vhodné nádobí s tenčími stěnami, které lépe propustí teplo,“ doporučuje Barbora Kovandová, výkonná ředitelka společnosti Blex, která se specializuje na výrobu a prodej kuchyňského náčiní a je také výhradním distributorem italských forem značky Guardini pro Českou a Slovenskou republiku.

3. S časem zacházejte chytře

Čas hraje v pečení zásadní roli, předepsaných časů se ale nemusíte držet přesně. Obvykle si můžete dovolit vypnout ohřev o chvilku dříve a nechat troubu pracovat se zbytkovým teplem.

4. Pečte za zavřenými dveřmi

Při každém otevření dvířek se trouba ochladí až o 25 stupňů, takže se na správnou teplotu následně musí opět nahřát. „Otvírání dvířek tak plýtvá energií, pokrmy proto pohledem kontrolujte zásadně přes zavřená dvířka,“ upozorňuje Barbora Kovandová.

5. Neobalujte příčky alobalem

Hliníková fólie dobře odráží teplo, a proto ji lidé často používají i v troubě, aby pečení zefektivnili. Má to však háček: fólie v troubě znesnadňuje proudění vzduchu, který je pro správné pečení velmi důležitý. Ve skutečnosti tedy úsporu nepřinese.

Tip: Upečte si s námi

Quiche s hermelínem, slaninou a brusinkami

Quiche s hermelínem, slaninou a brusinkami
Autor: Kulinaria

Suroviny:

  • 180 g hladké mouky
  • 150 g studeného másla
  • ½ lžičky soli
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce studené vody
  • 2 vejce
  • 100 ml zakysané smetany
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • hrst nasekané čerstvé pažitky
  • 5 plátků slaniny
  • ½ hermelínu
  • 3 lžičky nakládaných brusinek
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Zpracujte studené nakrájené máslo s hladkou moukou a solí. Do vzniklé drobenky přidejte žloutek a studenou vodu. Vypracujte hladké, kompaktní nelepivé těsto. To zabalte do potravinářské folie a nechte alespoň hodinu v lednici odpočívat.

Těsto propracujte rukama a vyválejte ho na placku větší, než je průměr formy. Placku namotejte na váleček a přeneste do koláčové formy, kterou nemusíte vymazávat (těsto je tučné dost). Těsto přitiskněte k formě a propíchejte vidličkou. Těsto je třeba zatížit pečicím papírem se suchými fazolemi nebo rýží, aby se při předpečení nedeformovalo. Dejte ho péct do předehřáté trouby na 190 stupňů na cca 20 minut.

Náplň připravíte smícháním zakysané a sladké smetany, vajec, soli, pepře a sekané pažitky.

Když je těsto předpečené, odstraňte zátěž a pečicí papír a na těsto nalijte náplň. Přidejte plátky slaniny, hermelínu a pár lžiček nakládaných brusinek. Dejte péct znovu do trouby dozlatova. Upečený quiche nechte vychladnout, pak ho krájejte na dílky a podávejte.

Využijete: Koláčová mísa zapékací 29 cm Guardini Ceramica

Keramická forma Guardini zajistí profesionální přípravu vašich pokrmů, můžete ji navíc použít i jako elegantní servírovací mísu. Lze ji používat i v mikrovlnce a vyniká odolností vůči teplotním šokům, takže ji můžete vložit do trouby klidně rovnou z lednice.

Cena 385 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.