Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Inaugurační rozpaky v první řadě: Klaus netleskal, Zeman se na Pavla ani nepodíval

Aktualizováno -
11. března 2023
08:30
Autor: amb - 
10. března 2023
11:03

Zatímco ostatní po čtvrtečním inauguračním projevu Petra Pavla ve Vladislavském sále tleskali, jiné situace jsme si mohli všimnout hned v první řadě publika. Seděli tam předchozí prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus s manželkami, vedle nich byla ještě Dagmar Havlová. Zatímco se paní Havlová usmívala, Václav Klaus během aplausu sotva čtyřikrát tleskl, ruce si mnul a nakonec je úplně spustil. A Miloš Zeman se Petrovi Pavlovi vyhýbal pohledem. 

„Slíbil jsem, že do vedení naší země pomohu vrátit důstojnost, respekt, slušnost a další hodnoty, které v posledních letech ztrácely na významu. Jako bychom na ně rezignovali v důsledku toho, že hlavním kritériem posuzování kvality našich činů i osobností se stal úspěch. Bez ohledu, za jakou cenu a na úkor koho byl dosažen. Často nám to bohužel zdůrazňovali i nejvyšší představitelé státu,“ říkal ve svém inauguračním projevu krátce po složení prezidentského slibu Petr Pavel.

„Vážím si toho, že rekordní účast ve volbách a jejich výsledek ukázaly, že i Vy dáváte přednost pravdě a slušnosti před nenávistnými útoky a překreslováním reality,“ uvedl později.

Když pak nastupující prezident poděkoval a odcházel od mikrofonu, zdálo se, jako by Václav Klaus váhal, jestli se má přidat k tleskajícím. Dlouho se nic nedělo, následně čtyřikrát pomalu tleskl. Pak „tleskat“ přestal, ruce si dal k ústům a začal si je mnout. Zatímco ostatní stále tleskali, Klaus se po chvíli obrátil ke své ženě a něco jí říkal. Poté už na potlesk definitivně „rezignoval“ a ruce raději složil do klína, zatímco okolní potlesk pokračoval.

Livie Klausová nejdřív tleskat začala, pak vytáhla zpoza kabelky patrně pozvánku nebo program a zdálo se, že chce na papíře něco zkoumat. Pak tleskala chvílemi.

Poněkud vlažný aplaus jsme mohli vidět také u Miloše Zemana. Když Petr Pavel odcházel z pódia, Zeman se na něj ani nepodíval a pohled raději obracel ke Klausovým. Jeho žena Ivana se tvářila nezúčastněně.

Naopak Dagmar Havlová v červených šatech zářila a zdálo se, že si okamžik užívá. Žena Václava Havla tleskala s nadšením a usmívala se. Reakce na Twitteru na sebe nenechaly dlouho čekat a lidé scénu v první řadě sdíleli.

Video  Projev Petra Pavla během inaugurace: Pravda zvítězila, raduje se a obul se do populistů  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jokl ( 15. března 2023 10:00 )

Pravda zvítězila?O jaké pravdě se mluví?Že je komunista na hradě?

nespokojeny ( 13. března 2023 13:24 )

S prezidentem Petrem Pavlem se klidně smířím. Babiše jsem nevolil.
Volil jsem se skřípěním zubů kandidátku doporučenou ODS.
Jen trvám na tom, že nabídka kandidátů byla žalostná. Tak asi 3. 4.liga.

Nemáme prezidenta Babiše, ale školený kariérní komunista to není také žádná výhra.
Fanaticky jásat nemůžu.

corsa ( 13. března 2023 11:15 )

Souhlas!

corsa ( 13. března 2023 11:15 )

Blbost? To jsou fakta! Blblej je ten, kdo to neví.

corsa ( 13. března 2023 11:13 )

Vy jste k smíchu. V 80ti letech závidí? A co? Vždyť nekandidoval! Jděte se projít!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa