Základní podmínkou pro zajištění bezpečného provozu se stal monitoring konstrukce pomocí přístrojů, uvedl brněnský magistrát. Obě kulturní zařízení nejspíš znovu otevřou po víkendu.

Objekt, ve kterém se nachází sál Univerzitního kina Scala a nad ním sál Divadla Bolka Polívky, byl postavený téměř před 100 lety. Jde o železobetonovou stavbu, která svým konstrukčním i materiálovým řešením odpovídá době svého vzniku.

Přístroje odhalí sebemenší trhlinu

Při přípravě rekonstrukce střechy našli odborníci trhliny, u kterých si zprvu nebyli jistí jejich stářím a nebezpečností. Nyní trhliny monitorují přístroje schopné zachytit změny v řádech tisícin milimetru a okamžitě o tom vyslat zprávu několika zodpovědným osobám.

„Je ale třeba ujistit veřejnost, že budova není nebezpečná – nehrozí ani její zřícení, ani nemá její stav vliv na okolní domy, protože ty jsou konstrukčně na ní zcela nezávislé," řekl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Obnovení provozu zveřejní na webu

Divadlo v reakci na informaci už potvrdilo, že chystá znovuotevření. „Diváky budeme informovat prostřednictvím sociálních sítí a webových stránek divadla v nejbližších hodinách. Dnešní zprávy přijímáme opravdu s velkou radostí a úlevou. Pevně věříme, že sezonu dokončíme na Jakubském náměstí a podle plánovaného programu," sdělila projektová ředitelka Divadla Bolka Polívky Simona Kostrhunová.

Naopak univerzita vyčkává na oficiální vyjádření města. „Jakmile budeme mít oficiální zprávu k dispozici, budeme informovat veřejnost, kdy bude provoz v Univerzitním kině Scala obnoven,“ řekl  mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot.

VIDEO: Bolek Polívka po projekci filmu Zátopek

Video
Video se připravuje ...

Bolek Polívka po projekci Zátopka: Jaké jsou jeho dojmy z filmu? Gábina Maryšová