„Prostory v krásné funkcionalistické památce nabízíme za minimální roční nájemné 4 380 korun za metr čtvereční. Nabídkami, které dostaneme, se budeme zabývat na schůzi Rady města Brna a zde vybereme nového nájemce,“ přiblížila Karin Podivínská, náměstkyně primátorky pro oblast správy majetku. Verdikt padne během několika týdnů.

Nový nájemce musí počítat s platbou záloh na energie a služby v předpokládané výši 27 tisíc korun měsíčně dle typu provozu. Nájemné a záloha na služby se platí čtvrtletně. Město coby zadavatel připouští, že nejlepším využitím prostor by se stal gastroprovoz.

Funkcionalistická budova se železobetonovou, zčásti nýtovanou konstrukcí s nápadným oblým nárožím, byla postavena v roce 1927 podle návrhu významného brněnského architekta Oskara Pořísky.

Ten důmyslně využil nepravidelnou parcelu ve svažitém terénu v místě bývalého hradebního okruhu. Vznikla tak nepřehlédnutelná stavba jedinečného tvaru s typickým půlkruhovým nárožím a pásovými okny. Tehdy sloužila pro potřeby centrální ubytovací kanceláře pro Výstavu soudobé kultury, která se konala na brněnském výstavišti v roce 1928.

Nepřehlédnutelná kulturní památku, která prošla v roce 1993 rekonstrukcí, se nachází na území ochranného pásma Městské památkové rezervace.

Kuriózní nehoda z roku 1963

V historii téměř stoleté památky figuruje i nehoda z roku 1963, kdy železničářům před Brnem ujelo 11 vagonů. Rozjeté vagony se na nádraží střetly s odstavenými, které náraz vymrští ven před hlavní brněnskou poštu. Tam nabouraly do budovy, kde se nacházela cestovní kancelář Čedok. Jen zázrakem nebyl nikdo zabit ani zraněn. Tři viníci stanuli před soudem, dostali tresty do dvou let vězení.

VIDEO: Vila Tugendhat, kde Klaus a Měčiar rozdělli Československo

Video
Video se připravuje ...

Tady Klaus s Mečiarem rozdělili Československo. Vila Tugendhat z dronu David Malík, Matěj Šrám