„K vidění bude i slavná Mitchell-Hedgesova křišťálová lebka. Exponát je, stejně jako originál, precizně vybroušený z jediného krystalu přírodního křišťálu,“ zmínil kurátor Petr Lukas.

Lebka ale není zdaleka jedinou záhadou, nad kterou zůstává rozum stát. Kolekci náboženských artefaktů tvoří Longinovo kopí či Turínské plátno. Starověký původ mají další vystavené exponáty. „Fascinující je třeba první počítač - mechanismus z Antikythéry (řecký ostrov – pozn. red.),“ zmínil kurátor.

Hudební zbraň

Tajemství skrývá i Tutanchamonova válečná trubka ze stříbra s dřevěným tlumítkem. Je z faraonovy pohřební výbavy a říká se jí hudební zbraň hromadného ničení. Pokud na ni někdo zahrál, staly se nevysvětlitelné nehody - jak při bitvách před naším letopočtem, tak i v míru během 20. století!

Úžasná je také sumerská hvězdná planisféra zachycující zřejmě biblickou zkázu Sodomy a Gomory. Pozornost poutá i dosud nevyluštěný Krétský disk.

Lebka z jednoho kusu křišťálu

Nejhodnotnějším exponátem je asi replika slavné Mitchell-Hedgesovi křišťálové lebky. Hlava v měřítku 1:1 je, stejně jako originál, precizně vybroušena z jednoho krystalu přírodního křišťálu. Jde o 9 kg vážící krystal.

Ojedinělost lebky umocňuje fakt, že originál není nikde na světě vystaven pro veřejnost. „Jde o záhadu dávných Mayů starou 3500 let anebo jen necelé století? Je lebka magická a má zvláštní schopnosti, umí zařídit dlouhověkost? Má původ ve střední Americe nebo snad na Marsu?,“ klade si otázky kurátor Petr Lukas.

Anitcký „počítač“

Část výstavy je spojená se starověkem, egyptskými bohy, pyramidami a sfingou. Antický „počítač“ třeba dokázal předpovídat pozice Slunce a Měsíce a jejich zatmění, v čase, kdy diferenciální převody a ozubená kolečka byly v Řecku zcela neznámé.

Nelidská mumie i ďábelská šifra

Lidé v Brně uvidí i obrovské kopie sochy Moai z Velikonočního ostrova, faksimile Voynichova rukopisu, nejvíce zašifrované listiny světa z 15. století. Pozoruhodné jsou i tsantsa, čili vypreparované lebky nepřátel jihoamerických indiánů. A co teprve Mumie z Mexika, u které analýza DNA prokázala, že není lidská a patří „neznámému druhu“!

Výstava nabitá tajemnem

Veškeré exponáty mají jedno společné – okolnosti vzniku nebo jejich účel obklopují neobjasněné záhady a tajemství. I přes skutečnost, že se jedná o kolekci mistrovských replik, faksimilí, maket a modelů, bylo velmi náročné je na výstavu obstarat.

Výstava Záhady světa, které fascinují je otevřena od 10. února  do 28. dubna v Letohrádku Mitrovských v Brně.

VIDEO: Výstava NEJ záhady světa se konala v Brně před šesti lety.

Fotogalerie
6 fotografií