„Klub vojenské historie mapuje bezpečnostní sbory od první republiky do současnosti,“ řekl Vladan Dokoupil z Löw-Beerovy vily. „Československé četnictvo bylo od 14. dubna 1920 vojensky organizovaným bezpečnostním sborem, plnilo úkoly na celém území státu,“ dodal Dokoupil. Fungovalo do roku 1948.

Lidé tak mají ojedinělou možnost nahlédnout do tajemného světa strážníků z první republiky, policejních řetízků, historických pušek a pistolí. K vidění je spousta originální dobové výstroje, výzbroje, ale i neretušované fotky z opravdových případů, stejnokroje, originální doklady, fotografie, listiny. Z dokumentů sálá prvorepubliková atmosféra. Z četnického sboru se vyvinula Veřejná bezpečnost a v moderní době i současná policie.

Uniformy i s rukavičkami

Hned od prvních okamžiků vzniku četnictva bylo dohodnuto, že v případě války bude k dispozici jeho část armádě. Vlastní stejnokroje proto zřídil zvláštní předpis už v roce 1919. Barva uniforem byla stanovena jako zelenošedá – a používala se na čepici, blůze, kabátu, pláštěnce, dlouhých i krátkých kalhotách, ovinovačkách. Jen rukavice byly šedé z přírodní kůže, ve svátek se nosily bílé.

Anketa

Žili byste raději v Praze, nebo Brně?

Praha
Brno

Čtyři velitelství a šarlatové výložky

První četnické výložky byly šarlatové, na nich se nacházel odznak v podobě hořícího granátu, ten přetrval z dob před rokem 1918. K označení hodností se užívaly prýmky, umístěné na obou rukávech kabátu a pláště. Na levém rukávu byl našit štítek s arabským číslem označujícím zemské četnické velitelství: 1- Čechy, 2 – Morava, 3. Slezsko, 4 – Slovensko.

14 123 četníku na 11 milionů

Počty příslušníků četnictva od jeho vzniku postupně narůstaly. V letech 1925 až 1930 byly původně „jednomužové a dvoumužové stanice“ doplňovány na tři až čtyři muže. V roce 1925 bylo u nás 2 777 četnických stanic s 14 123 četníky. Československo mělo tehdy 11 873 172 obyvatel a 139 225 km2 státního území.

Šavle pro důstojníky

Od roku 1924 nosili důstojníci šavli. Touto zbraní musel být důstojník četnictva vybaven vždy, bez ohledu na to, jakou činnost vykonával. Na šavli byl uvázán třapec pro důstojníky a generály. Stejný vzor šavle pak přiřkl ministerský výnos i vrchním strážmistrům a strážmistrům. Tito četníci ji ale nenosili do běžné služby.

Kdy, kde za kolik

Výstava Ve službě – z historie četnictva a jihomoravské policie je otevřena v galeii Celnice v zahradě vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22 do konce února. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin. Vstup je volný.

VIDEO: Četnické humoresky. Praha je točit nechtěla, legendu vytěžilo Brno. Töpfer musel do hlavní role zhubnout.

Video
Video se připravuje ...

Četnické humoresky. Praha je točit nechtěla, legendu vytěžilo Brno. Töpfer musel do hlavní role zhubnout Videohub

Fotogalerie
35 fotografií