Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Utajený pohřeb komunistického papaláše Štrougala: Žádné parte na vývěsce a ochranka!

Aktualizováno -
10. února 2023
15:30
Autor: vja, ČTK, simao - 
10. února 2023
15:05

V pondělí zemřel nejdéle sloužící československý premiér Lubomír Štrougal. Naposledy rozloučit se s ním rodina a přátelé přišli do prostor strašnického krematoria v pátek odpoledne. Na vývěsce krematoria ani nikde jinde nebyla o pohřbu zmínka, reportér Blesku hlásí, že na okolí dohlíží ochranka. Aby se vyhnula médiím, rodina raději přesnější informace o smutečním obřadu sdělila pouze svým nejbližším.

Hosté se u strašnického krematoria scházeli od půl třet, mezi prvními byla jeho dcera Eva Janoušková. Štrougalovo jméno ale na vývěsce nebylo. Na pohřeb dohlíží trojice bodyguardů, dovnitř pustili jen hosty ze seznamu. Samotný obřad trval asi 25 minut, rodina vyjádření odmítla.

Štrugal zemřel na začátku týdne. Stáří si Štrougal užíval převážně v malém bytě na Proseku, kde žil až do smrti se svou druhou ženou Miluší. Volný čas trávil i na svém statku u Jizerky na Liberecku, který nazýval „chatou“. Manželé spolu údajně vlastnili i byt v pražských Vokovicích, což je poněkud exkluzivnější část Prahy.

Video  Utajený pohřeb Lubomíra Štrougala.  - Vojtěch Jandera/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

V okolí svého bydliště se v posledních letech života Štrougal čas od času procházel a posedával na lavičkách. Pohyb si již musel usnadňovat dvěma holemi, přesto se zdálo, že si užívá vcelku spokojeného stáří.

Normalizační politik po sobě zanechal manželku Miluši a první ženu Věru, se kterou se rozvedl v roce 1992. S první chotí měli dceru Evu, která si vzala novináře Jiřího Janouška. Jejich synem je advokát Martin Janoušek. Eva Janoušková nyní pracuje jako známá módní návrhářka.

Štrougal, který před nástupem normalizace vykonával funkci ministra zemědělství a ministra vnitra, byl nejdéle sloužícím premiérem v československých dějinách. V úřadu předsedy vlády vydržel dlouhých 18 let, od roku 1970 do roku 1988. Po neshodách ve straně byl donucen pozici opustit.

V posledních letech čelil Štrougal trestnímu stíhání za podíl na zabití a zranění lidí na československých hranicích v době komunistické totality. Stíhání bylo zastaveno, protože podle znaleckých posudků nebyl schopen chápat smysl trestního řízení. Na Ústavní soud se loni se stížností proti zastavení obrátila skupina zraněných a pozůstalých po zabitých při pokusu o přechod železné opony.

Video  Ve věku 98 let zemřel Lubomír Štrougal  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 10. února 2023 20:29 )

Jirik-ta ( 10. února 2023 20:28 )

sorgedoktor ( 10. února 2023 19:18 )

De mortui nihil nisi bene

krllo ( 10. února 2023 17:23 )

krllo ( 10. února 2023 17:23 )

Až bude mít pohřeb Fiala, tak bude lidová veselice

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa