Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komunistický papaláš Štrougal na procházce: Tady bydlí a odpočívá!

Autor: simao - 
13. května 2013
18:03

Někdejší normalizační premiér Lubomír Štrougal (88) teď tráví důchod na pražském Proseku, kde se svou druhou ženou Miloslavou (70) koupil v novostavbě za 3 miliony korun menší byt. V "kapitalistické" Praze je zkrátka draze, a tak není divu, že byl Štrougal pořádně zachmuřený. Ani s tím zdravím už to u něj není navíc takové, jaké to bývalo.

Za komunistů dělal ministra zemědělství a vnitra, v normalizační éře premiéra. Po revoluci se stáhl do ústraní, proslul však svým kladným vztahem k chalupaření a sportu.

Lubomír Štrougal je však nyní pánem v pokročilých letech, a tak už spíše vysedává na lavičce na sídlišti. Bez holí z bytu v Praze na Proseku nevyjde. Vlastní však také usedlost v Jizerských horách, kam v dobách nadvlády komunismu létal dokonce i vrtulníkem.

Jenže tyhle časy už jsou pryč a dnes se brání, že jen využil letu z manévrů na Vimpersku. Obě nemovitosti pak jsou napsané na jeho o 28 let mladší manželku, která po jeho boku vystřídala první ženu Věru Štrougalovou. 

Štrougal: Lidé po revoluci čekali báječný svět

Na Štrougalovi, donedávna spokojeném a aktivním důchodci, se však také podepisuje zub času. Není divu, autorovi knih Paměti a úvahy a Ještě pár odpovědí, kde vzpomíná na doby, kdy bylo Československo zahaleno do rudé, je již 88 let.

Ve svých knihách popisuje nejen léta pod diktátem z východu, ale i na revoluční volání lidí - pryč od Moskvy, vzor leží u nohou Sochy svobody! Lidé si prý tehdy představovali, že se budou mít jako Američané. Mnohdy i lépe. "Tak je vyhnali a čekali báječný svět. Dnes víme, jak báječný je...," píše Štrougal.

Sám se však době přizpůsobil - změnil styl oblékání. Předlistopadové tesilky jsou pryč, pořídil si "západní" džíny, které byly v době jeho aktivní politické kariéry nedostatkovým zbožím, nazul bílé tenisky, oblékl tričko stejné barvy. A odložil jeho typické silné obroučky brýlí. Byl však poměrně zachmuřený, s pohybem to u něj je totiž čím dál tím horší.

Ve vládě skončil po sporech s Miloušem Jakešem

Už se ale tolik nenaběhá. A to ani po soudech, kde totalitní papaláš údajně chodil v 90. letech kvůli činům z dob normalizace. Nikdy mu však nic nedokázali, vždy vyvázl z čistým štítem. Stejně jako Milouš Jakeš, který se nedávno na rozdíl od Štrougala objevil na prvního máje na pražském Výstavišti, aby podpořil současné komunisty.

Právě po sporech s Jakešem a jeho radikálnějším křídlem skončil Štrougal v československé vládě. Stejně jako Jakeš však i Štrougal tvrdí: "Kabát nepřevlékám," řekl loni Blesku, fandí komunistům nadále a současnému režimu vyčítá především obrovské zadlužení země.

Hanecek ( 18. června 2020 15:20 )

Štrougal byl jediný politik západního střihu, který byl inteligentní, komoušům nelezl tak hlasitě do pr..., a byl schopný tuto republiku efektivně řídit. Ani si neuvědomujeme, za co mu vděčíme. (nejsem komouš, dokonce jsem je nikdy před r. 1989 nevolil. Nenáviděl jsem tu hloupou devotní sběř. Občas byly problémy, ale vždy jsem to ustál) Štrougal má však můj respekt. Bez něj bychom byli Rumunsko.

hufnagll ( 3. srpna 2014 11:36 )

Jo jo a hlavně do parlamentu by se nikdy nedostali takový mamlasové jako Benda,Kalousek,Drábek

itartas ( 14. května 2013 06:21 )

nechte Štrougala Štrougalem, nebyl to žádný ťulpas jako Milouš Jakeš a každý režim má svá jména. Já jsem prožila nejkrásnější roky právě za socialismu, pohoda a klid. Jídlo téměř zadarmo, studia zadarmo u doktora jakbysmet, né že by mi to stačilo ke štěstí, ale život obyčejného, řadového občana byl snazší.

itartas ( 14. května 2013 06:15 )

papá ho někam posadí do nějaké dozorčí rady

itartas ( 14. května 2013 06:14 )

a skutek utek

Zobrazit celou diskusi