Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Štrougal (96) bez trestu: Duševní choroby pohlavárů KSČ definitivně zastavily soud

Autor: ČTK - 
18. května 2021
21:49

Zastavení stíhání bývalých vrcholných představitelů komunistického režimu Lubomíra Štrougala a Vratislava Vajnara, které se týkalo používání střelných zbraní na československých hranicích, je pravomocné. Rozhodlo o tom Městské státní zastupitelství v Praze, které se ztotožnilo se závěrem znalců, že bývalý předseda vlády i exministr vnitra trpí duševní chorobou, jež jim znemožňuje chápat smysl trestního řízení. O posunu v úterý ČTK informoval právní zástupce poškozených Lubomír Müller, informaci následně potvrdil mluvčí zastupitelství Aleš Cimbala.

O zastavení stíhání rozhodlo loni v září nepravomocně Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Minulý pátek ho potvrdil náměstek městského státního zástupce v Praze, který zamítl stížnosti poškozených, sdělil Cimbala. Podle mluvčího se přitom vypořádal jak s argumentací ohledně procesního postupu policie a státních zástupců, tak i s námitkami směřujícími proti znaleckému posudku a jeho zhotovitelům.

„Po prostudování věci a posouzení všech známých skutečností dospěl k závěru, že stížnosti je namístě jako nedůvodné zamítnout. Stěžovatelé byli o tomto vyrozuměni,“ uvedl Cimbala.

Smrt devíti lidí na hranicích

Štrougalovi je 96 let a Vajnarovi 90. Policejní Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) zahájil jejich stíhání v listopadu 2019. Mužům kladl za vinu zneužití pravomoci, za což jim hrozilo dva až deset let vězení. Úřad obvinil také někdejšího generálního tajemníka Komunistické strany Československa Miloše Jakeše, který ale následně ve věku 97 let zemřel.

Stíhání iniciovala svým trestním oznámením Platforma evropské paměti a svědomí, která se zabývá objasňováním zločinů totalitních režimů. Obvinění se opíralo o nově nalezené archiválie, které podle kriminalistů dokazují, že státníci měli informace o střelbě na hranicích a že přímo dávali pokyny ministrům, jaké právní předpisy mají přijmout.

ÚDV tvrdí, že kvůli nečinnosti trojice funkcionářů bylo od března 1976 do konce roku 1989 zastřeleno či roztrháno psy devět lidí, kteří se snažili překročit československé hranice, a nejméně dalších sedm lidí bylo zraněno. K roku 1976 vztahuje policie počátek trestné činnosti proto, že tehdy vstoupil v platnost Mezinárodní pakt o občanských a politických právech, jenž každému člověku zaručoval právo svobodně opustit kteroukoliv zemi včetně vlasti.

Stíhán je nadále Fojtík

Štrougal a Jakeš byli členy předsednictva KSČ. Vajnar měl jakožto federální ministr vnitra v kompetenci upravovat nařízeními a rozkazy práva a povinnosti příslušníků Pohraniční stráže, a to včetně oprávnění užít zbraň.

V současné době stíhá ÚDV ze stejného důvodu ještě bývalého tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa Jana Fojtíka. Podle advokáta Müllera úřad zároveň zkoumá, zda nežijí ještě další osoby, které spoluzavinily smrt či zranění lidí při pokusu o překročení československé hranice.

Video  „Věřím, že je to začátek,“ říká o stíhání komunistických pohlavárů spoluautorka trestního oznámení.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

UFO1 ( 23. května 2021 19:54 )

V roce 1989 "revoluce",zahájení stíhání 2019 rozdil 30let ,66leteho by soudruzi ještě odsoudit mohli a to nemohli dopustit

wenzel trousil ( 19. května 2021 15:04 )

Vydelal, kde? V pivovare?? MEl se dobre,,,byl to pekna potvora...Dedovi prece vsecko sebrali komunisti??

wenzel trousil ( 19. května 2021 09:31 )

HAWel mel kazdy druhy rok novy auto,,,ani ten Medak starej nebyl! Byl to chudak, na chalupu jezdit Mercedesem,,,Curvy komunisti mu davali pohul,...este ho hlidali aby mu nikdo nedal prez hubu....

wenzel trousil ( 19. května 2021 09:27 )

Diky "Dusevni chorobe" si Janousek uziva zivota prez "Terminalni stadium"...Nevinny Kramny bruci uz 4 roky a v Cesku se 30 let po fasistickem prevratu vedou politicke procesy...Vubec se nedivim ze Cesko je pro slusne zeme nepritel..

sarina ( 19. května 2021 09:21 )

Když byli pohlaváři mladší před 30 lety nikoho nenapadlo, že by je měli potrestat a teď před hrobem je to napadlo? Ne, že by měli duševní choroby ti starci, ale duševně nemocní jsou právě ti co je CHTĚLI dát zavřít.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa