Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pražským školám mohou 10. května dojít antigenní testy, varuje magistrát. Sám je nakupovat neplánuje

Autor: ČTK - 
28. dubna 2021
20:46

Většině škol v Praze dojdou zásoby státem dodaných antigenních testů asi 10. května. Konkrétní počty testů, které jsou ve školách k dispozici, by měli ředitelé škol v metropoli nahlásit prostřednictvím dotazníku, který dnes do škol rozeslal odbor školství magistrátu. Nákup antigenních testů do škol Praha neplánuje. Zvažuje se případné používání PCR testů, řekl ČTK radní Vít Šimral (Piráti).

Testování na covid-19 se ve školách nyní dělá povinně dvakrát týdně neinvazivními antigenními testy, jejichž výsledek se zjistí do 15 minut. Jako alternativu si školy mohly zajistit jednou týdně PCR testování. V tom případě jsou ale výsledky k dispozici až další den, protože se vyhodnocují v laboratoři. Na rozdíl od antigenních testů je ale odborníci hodnotí jako přesnější. Antigenní testy dosud pro školy zajišťoval stát.

Praha od státu obdržela dodávku asi 500 000 sad pro antigenní testování na začátku dubna. Správa státních hmotných rezerv nicméně v pondělí oznámila, že zrušila tendr na jejich další dodávku do škol. Ministerstvo školství přitom chtělo mít dalších 5,6 milionu testů ve skladech správy už 3. května. Nový tendr vyhlásila správa dnes.

„Dle předpokladů nám na většině škol zásoby dojdou kolem 10. května a podle platné metodiky ministerstva školství by se už 13. května mohlo stát, že těmto antigenním testům dojde časový úsek, podle kterého se řeší, zdali je škola bezpečná, či nikoli. Proto bychom už rádi do této doby využili vhodnější varianty bezpečnějšího PCR testování,“ uvedl radní, v jehož gesci je mimo jiné školství v hlavním městě.

Šlo by je nahradit PCR testy

Podle Šimrala je v Praze možné zajistit materiál a logistiku pro PCR testování. Limitem pro plošné nasazení PCR testů jsou mimo jiné kapacity laboratoří. Ty jsou ale v hlavním městě podle Šimrala dostatečné. Problémem je, jak radní uvedl už dříve, financování PCR testů, které stát na rozdíl od antigenních testů dosud nezahrnul do úhradové vyhlášky a nepřispívá na ně.

PCR testy s využitím tzv. poolingu, tedy vyhodnocení více vzorků naráz, používá pro odhalení nákazy covidem-19 mezi žáky ve svých školách dlouhodobě Praha 9. V pěti základních a deseti mateřských školách v deváté městské části se podle mluvčí radnice Marie Kurkové dosud provedlo 3 500 PCR testů.

Státem dodané antigeny děti použily pouze v pondělí 12. dubna, poté se testovaly výhradně PCR testem, kdy se vzorek odebírá ze slin. Pozitivita vůči koronaviru byla PCR testy potvrzena jen u jednotlivců, kteří je podstoupili. Praha 9 testování zařizuje sama ve spolupráci s laboratoří GHC Genetics. Za jednu testovací sadu platí asi 400 korun.

Školy zřizované Prahou 6 vypíšou za podpory radnice podle mluvčí Kateřiny Maršálové výběrová řízení na dodavatele PCR testů metodou poolování ze slin. Takové se budou od čtvrtka používat v tamních školkách. „Pro mateřské školy jsme připravili finanční prostředky na testy úpravou rozpočtu, pro základní školy předpokládáme, že vláda bude tyto náklady plně hradit,“ uvedla mluvčí. Podle starosty Ondřeje Koláře (TOP 09) radnice na testování předškoláků do konce školního roku vyčlenila 1,5 milionu korun. Praha 6 zřizuje celkem 33 školek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa