Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zkrachoval tendr na 5,6 milionu testů na covid do škol. Bude čím děti otestovat?

Autor: ČTK, mach - 
26. dubna 2021
17:45

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) zrušila tendr na 5,6 milionu testů na koronavirus do škol. Ani jeden ze čtyř zájemců nesplnil zadávací podmínky, a to ani v dodatečném termínu, a tak správa musela všechny firmy vyloučit. ČTK to v pondělí řekl předseda SSHR Pavel Švagr. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) musí SSHR tendr zopakovat. Plaga chce současně ve školách rozjet PCR testování. 

Vítěz poslední zakázky, firma Masanta s testy Singclean, v pátek oznámila, že se do současného tendru nepřihlásila. Plaga na začátku dubna uvedl, že SSHR má zajistit nákup dalších antigenních testů na covid pro školství do konce školního roku. Kabinet podle něj schválil rámec pro nákup 14,4 milionu testů, což by mělo stačit.

„Ze čtyř subjektů, které se přihlásily, z různých důvodů ani jeden nesplnil podmínky tendru. Soutěž byla zrušena a SSHR musí teď soutěž opakovat. Ideálně ještě dnes,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády Plaga.

Video  Ministr školství Robert Plaga k otázce návratu studentů do škol  - abl
Video se připravuje ...

Předseda SSHR Pavel Švagr pro Blesk zprávy řekl, že jeho úřad je schopen vypsat nový tendr obratem: „V případě požadavku Ministerstva školství umíme reagovat rychle, tak jako jsme to dělali dosud,“ řekl Švagr a dodal, že testů je na trhu dost. 

PCR testy ve školách ještě v tomto školním roce

Plaga po dohodě s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem (za ANO) chce ještě do konce tohoto školního roku rozjet ve školách PCR testování. Zrušený tendr vidí jako příležitost. „Věřím v úspěch nového tendru na antigenní testy a současně i v to, že se ještě v tomto školním roce rozeběhne PCR testování ve školách,“ řekl Plaga a dodal, že centralizovaný nákup je výhodný pouze v nouzovém stavu. Chce, aby do pandemického zákona byla včleněna možnost, že si zřizovatelé škol budou testy kupovat sami a ministerstvo jim je následně uhradí.  

UFO1 ( 26. dubna 2021 21:41 )

PCR testy ve školách rozjede v červenci a roušky děti nesundají ani s PCR testy,debilni

sasajejenjednicka1 ( 26. dubna 2021 18:55 )

na hrubý praví České pořekadlo Pytel patří hrubá záplata - prý měl rozšlapanou tvář ? jenže asi právem, za LHANÍ se Platí !

...věřte tohle je jediná jistota v Trestu!

sasajejenjednicka1 ( 26. dubna 2021 18:51 )

NIČÍM a prokážu Proč ?... zatím co jsem Já COVID 19 prodělal a chytl jsem ho prokazatelně od Socky kterou jsme si přizvali do firmy na brigádu aby si přivydělal, kdežto ON ta S.V.I.N.-Ě. prokazatelně zamlčel že se pachtoval s rodinou nakaženého ? ( zaměstnanci to z něj vymlátili ) jsem Já- NIKOHO ze své rodiny nenakazil svým zodpovědným jednáním i IMUNITOU které Děkuji ! ..nyní se 2x týdně testuje ve školce můj 6. letý syn se kterým jsme 24 hodin a NEGATIV výsledkem ALE milé a moudré ANO i BABIŠI - jednou celý TEST trvá déle než 15. minut a jindy sotva 8. min. takže běžte s celým testováním Dětí do - (_i_) !

kedris ( 26. dubna 2021 18:26 )

1, virus covid 19, nebyl doposud izolován, tedy není referenční vzorek, co testují?
2, je nějaká krajská hygienická stanice, která by od r. 2020 vyhlásila epidemii/pandemii?
3, vláda 24h denně vědomě lže
4, vláda v tichosti připravuje zavedení měny euro(zde nelže)?!
5, vláda připravuje devalvaci a znehodnocení české měny(zde nelže)?!

co ještě musí stačit? ..aby se 90% tzv. občanů čr (čssr) probudili???
nestačí, že vám ničí-poškozují vaše děti(genocida) nebezpečnými látkami a postupy?
6, opravdu jim skočíte na lep s akcí chlívkařů?? pokud ano, tak jsem jako národ skončili..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa