Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš prý konečně pochopil, jak funguje Sněmovna: Poslancem je 10 let, smějí se ve vládní koalici

Autor: simao, ČTK - 
8. února 2023
22:02

Andrej Babiš (ANO) ve středu večer oznámil, že zůstává předsedou ANO i poslancem. Konečně dle svých slov pochopil, jak funguje Sněmovna. Babiš je poslancem od 26. října 2013. Zástupci pětikoalice v reakci na jeho prohlášení kroutí hlavou, Petr Fiala (ODS) reagoval na Babišovo rozhodnutí na CNN Prima News, ale ozvali se třeba i Tomio Okamura (SPD) a Michal Šmarda (ČSSD), které Babiš označil za zrádce voličů.

„Zůstávám předsedou hnutí a budu chodit i do Sněmovny, jak jsem začal chodit. Konečně jsem pochopil, jak to funguje, vy tam musíte být vždycky, když se kliká, jinak oni jsou v kanceláři. Je to jako fajn práce, já si to užívám,“ uvedl Andrej Babiš po středečním jednání předsednictva ANO. 

„Tak si můžeme oddechnout. Pan poslanec Babiš nejen, že bude chodit do Sněmovny, ale už i pochopil, jak se kliká,“ reagoval na jeho slova ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka.

„Bylo bláhové se domnívat, že Andej Babiš z politiky zmizí. To on dělá výsledky hnutí ANO. Bez něj by se tento ideově prázdný politický konstrukt rozsypal. Před námi stojí úkol dělat věcnou politiku a komunikovat se všemi voliči, aby potenciál pro populisty byl co nejmenší,“ poznamenal místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS).

„Andrej Babiš právě oznámil, že bude pokračovat v politice. Vzhledem k tomu, že má pan poslanec ve Sněmovně absenci přes 80 %, tomuto rozhodnutí nerozumíme. Tak snad pan Babiš konečně začne chodit do práce,“ objevilo se na oficiálním twitterovém účtu ODS.

„Andrej Babiš: ‚Pochopil jsem, jak Sněmovna funguje a budu tam chodit.‘ Andrej Babiš je poslancem skoro 10 let. To mu to trvalo docela dlouho...,“ komentovala Babišova slova europoslankyně za ODS Veronika Vrecionová.

Stranou zájmu však nezůstala ani Babišova slova o tom, že hlavními tvářemi hnutí budou Alena Schillerová a Karel Havlíček coby lídr stínové vlády. „Možná budeme první země na světě, která bude mít dva stínové premiéry. Jeden se jmenuje Karel a ten druhý taky Karel,“ rýpl si do lídra stínové vlády ANO Karla Havlíčka poslanec ODS Jakub Janda.

„Hlavními tvářemi ANO jsou Alena Schillerová a Karel Havlíček. Majitelem zůstává Andrej Babiš. Nic nového pod Sluncem,“ komentuje na Twitteru dění po předsednictvu ANO senátor Tomáš Czernin (TOP 09).

Babiš vedle vládní pětikoalice kritizoval i šéfa SPD Tomia Okamuru a předsedu ČSSD Michala Šmardu, kteří podle něj zradili zájmy svých voličů přímou či nepřímou podporou Babišova protikandidáta z prezidentské volby Petra Pavla.

„Proto bude hlavním úkolem ANO přesvědčit voliče SPD a ČSSD, že jedinou politickou silou, která od vstupu do politiky a vlády hájila jejich zájmy a bude je bránit i proti této asociální vládě, je hnutí ANO,“ uvedl Babiš.

Šmarda a Okamura s Babišem nesouhlasí

Okamura ČTK řekl, že se Babišovi drolí hnutí, když ho významní představitelé ANO jako poslanec a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák či ostravský primátor Tomáš Macura v prezidentské volbě odmítli podpořit a vyzvali k podpoře Pavla.

„Takže se Andrej Babiš snaží odlákat pozornost od obrovských problémů ve svém hnutí a snaží se lživě pošpinit SPD, přestože všichni vědí, že SPD dala před druhým kolem prezidentské volby jasné veřejné doporučení, aby naši voliči nevolili kandidáta podporovaného Fialovou vládní pětikoalicí, tedy Petra Pavla,“ uvedl.

Šmarda ČTK napsal, že Babiš se snažil jako podnikatel vybudovat monopol v obchodě, ve vládě pak monopol moci. „Teď je v opozici a chce mít monopol na opozici. Je to smutný pohled. Nikdo ze sociálních demokratů nepodpořil tuto vládu. Chceme ji porazit, vrátit se do Sněmovny a hájit zájmy lidí. Chceme hájit pracující, rodiny a seniory. To je důležitější než pan Babiš a jeho touha vše a každého ovládat,“ uvedl Šmarda.

Fiala: ANO chce pokračovat ve své neúspěšné kampani

Premiér Petr Fiala (ODS) se přitom nad Babišovými slovy o přetahování voličů pozastavil také.

„Mně to nepřekvapilo, co jsme se dozvěděli, ale dozvěděli jsme se několik věcí, které je dobré připomenout. Jasně se ukázalo, že hnutí ANO by nebylo nic bez svého majitele, takže je logické, že Andrej Babiš pokračuje, dozvěděli jsme se také, že hnutí ANO bude pokračovat ve své dosavadní politice, tzn. slíbit všem všechno, a budou věřit, že voliči zapomněli. To bychom možná obojí mohli přejít s úsměvem, ale ta třetí věc, která je vážnější, je, že hnutí ANO chce konkurovat extremistům a chce vlastně získávat voliče, kteří dosud volili radikální nebo extrémní strany,“ uvedl na CNN Prima News.

„Mluvím o SPD, ale mluvím i o těch stranách, které se nedostaly do Sněmovny – komunistech a dalších. Tam jasně zaznělo, že všechny tyto hlasy chce hnutí ANO reprezentovat. Populismus, pokud se spokojujete s radikální pozicí, tak to určitě dobrá zpráva není,“ varoval Fiala.

A do Babiše si rýpl ještě jednou. „Myslím si, že tam byla vidět i určitá ztráta smyslu pro realitu – nejenom v té kritice vlády, ale i v některých výrocích, které jsou prostě úsměvné (...) S logikou se Andrej Babiš a hnutí ANO nikdy netrápilo. Mě to trošku překvapilo, ale zdá se, že hnutí ANO chce pokračovat ve své neúspěšné kampani, kterou předvedlo před prezidentskými volbami. Pokud si myslí, že to je cesta, no tak prosím,“ dodal Fiala.

Video  Babiš pokračuje jako šéf ANO i poslanec, oznámil na tiskovce hnutí.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

roxin ( 10. února 2023 08:18 )

nespokojeny ...

nespokojeny ( 9. února 2023 21:33 )

ceslo,­5nas­toIev­ceskych buď jste naprostí idioti nebo rodinní příslušníci členů současné vlády.

nespokojeny ( 9. února 2023 21:30 )

Woule. Sám jsi směšný pokud neumíš rozpoznat co činí 5kolka.

nespokojeny ( 9. února 2023 21:29 )

Naprostý souhlas s Babišem. V PS si dělá 5koalice, díky 108, co chce.
Je třeba a možnost naprosto je ignorovat a dělat si politiku dle svého zájmu.
Do dalších voleb do PS je třeba sdružit všechny politické síly proti 5koalici.
Nejvyšší čas, už je pozdě. Všichni vidíme co vyvádí premiér ČR.
Naprostý opak toho co by bylo prospěchem pro občany ČR.

LuCo ( 9. února 2023 17:10 )

Babišovi doporučuji zakoupit si do sněmovny neprůhledné brýle ! Koukat na trojici miss Kovářovou, Richterovou a Pekarovounení nic záviděníhodného....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa