Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec chátrání skvostu? Prvorepublikovou vilu advokáta Emy Destinnové prodali za 11 milionů!

Autor: pma - 
10. února 2023
05:00

Na hranici chráněné krajinné oblasti Kokořínsko v obci Želízy se nachází luxusní vila, která má navíc zajímavou historii. V objektu vystavěném na přelomu 20. a 30. let minulého století bydlel právník operní pěvkyně Emy Destinnové a na čas v něm pobývala i sama světově uznávaná umělkyně. Třípodlažní vilu vydražil nový majitel za necelých 11 milionů korun.

Vesnička Želízy se nachází na samém kraji Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj. Nedaleko lesa si pozorné oko jistě všimne luxusní prvorepublikové vily schované mezi stromy.

Ta byla vystavěna na přelomu 20. a 30. let minulého století, pánem domu byl tehdy advokát světoznámé operní pěvkyně Emy Destinnové. I ta podle Marcely Koutné z dražební společnosti Morava v objektu nějakou dobu pobývala.

Video  Ema Destinnová – českou divu a vlastenku, která okouzlila svět, doma obvinili ze špionáže.  - Videohub
Video se připravuje ...

Objekt se dočkal rozsáhlé rekonstrukce

Celková obytná plocha třípodlažní prvorepublikové budovy je 675 m², pozemek je trojnásobný.

V polovině devadesátých let prošla vila zásadní rekonstrukcí, kdy byl k objektu přistavěn nový trakt. V tom se kromě garáže pro několik vozů skrývá i wellnes zázemí a velký bazén. Podle znalce byla vila od roku 2012 neobydlena, což se na budově částečně podepsalo.

Ve vesnici pobýval i Franz Kafka

Odhadovaná částka, kterou odborník za vilu stanovil, se pohybovala lehce přes pět milionů korun. Nový majitel objekt v říjnu roku 2021 vydražil za necelých 11 milionů korun.

Malá obec Želízy není ale jen spjata se jménem Emy Destinnové. Ve Stüdlově penzionu v letech 1919–1923 pobýval i spisovatel Franz Kafka, který se v Želízech seznámil i se svou druhou snoubenkou Julií Wohryzkovou. Ve vesnici působil i hudební skladatel Josef Křička, který dlouhé roky vedl obecní kroniku.

Athina ( 10. února 2023 15:22 )

Odhad inženýra na 5 mega je mírný, v ceně nemovitosti se hodnotí i budoucí možné využití ( a jiné ) a tady je obrovské ( je jedno ze až po rekonstrukci ). Fotky- totálně neprofesionální, tento fotograf nemovitosti by nebyl schopny prodat na základě svých fotografii ani prasečí chliv…

lucie13 ( 10. února 2023 14:49 )

Tak se podívejte do katastru nemovitostí dle adresy. Určitě to někdo koupil na firmu.

žanyn ( 10. února 2023 14:41 )

Jaksi jsem se nedověděl kdo to vlastně koupil. Nebo už i takové kdysi normální věci jsou tabu?

jasnynazor ( 10. února 2023 07:58 )

Tam bude ještě hodně práce

Zobrazit celou diskusi