Přečteno pozpátku znamená název Le Guillermova představení ve francouzštině „tajemství". Tajemstvím zůstává i jeho představení, umělec své vystoupení totiž vždy zčásti tvoří nově. Pochází z prostředí tradičního cirkusu a nikdy nepřestal experimentovat a posouvat lidské i umělecké hranice. Na letošní Letní Letné vystoupí poprvé v pátek.

Dnes na tiskové konferenci Le Guillerm řekl, že ho zajímá představení jako práce s celým prostorem. „Ve svém vystoupení se budu pokoušet ukázat něco, co jiní lidé nedělají, nebo co jiné cirkusy nedělají. V prostoru pracuji jako v jakési laboratoři, kde chci ukázat věci, které by se mohly pozorovat v observatoři na základě nějakých minimalistických koncepcí," vysvětloval dnes svůj přístup.

„Tu observatoř jsem začal pro sebe sám tvořit před 20 lety a vycházel jsem z předpokladu, že když se mi podaří pochopit ty maličkosti, tak se mi podaří definovat, vytvořit minimalismus. Postupně jsem si vybudoval soubor znalostí a dovedností, které považuji za své osobní a které tvoří mou kulturu. Ta se pak odráží ve všem, co dělám, v celé mé umělecké práci," řekl.

Českou scénu zastoupí například soubor AirGym Art Company s premiérou NonSen(s) a hned v šesti sólech se představí novocirkusové umělkyně. To nejlepší z českého nového cirkusu obsadí kromě šapitó také tři venkovní scény, kde festival nabídne osm představení pro veřejnost zdarma. Festival dopřeje zážitky i dětem, a to na samostatné scéně s více než 86 představeními pro nejmenší.

Na letošní České scéně bude šest ženských sól. Dvě lze zhlédnout dokonce v jednom večeru, obě spojuje téma životních proměn a sebeurčení a jsou jimi Stav Alžběty Tiché, která ovládá disciplínu vertikálního lana, i Mass absolventky nonverbálního divadla Evy Staré. Vertikální lano využívá i Lenka Švolíková, jejíž pohyb je navíc ovlivněn tancem a bojovými uměními.

Dalšími umělkyněmi, které na Letní Letné tuzemskou scénu obohatí, jsou Eliška Brtnická, Klára Hajdinová a Thula Moon, která je sice z Havaje, ale její projekt Through The Truth vznikl v české produkci. Exceluje v něm ve vzdušných disciplínách a kontorsionistice, tedy jako „hadí žena".

Fotogalerie
21 fotografií