V Ordinaci ztvárňuje drsného doktora Hanáka, v Cirkusu Maximum akrobata Maxe. A nutno podotknout, že to Fialovi v uniformě sekne. Do cirkusu jako takového se herec vrátil poprvé od svého dětství. „No, vzhledem k tomu, že jsem v cirkusu byl naposledy někdy v 70. letech, tak určité novum to bylo,“ svěřil Radim, který si natáčení každý den užíval.

„Musím uznat, že při scéně tzv. šari vari a při cca 400 lidech v publiku to byl velmi zajímavý, až povznášející pocit. Doufám, že to bude ve filmu vidět a cítit. Osobně jsem zvědavej, nakolik se nám to povedlo,“ těší se.

V cirkusovém prostředí se Fiala jako herec neobjevil poprvé. „V divadle jsem hrál v představení Se mnou smrt a kůň. Já tam hrál vrhače nožů, jemuž se zjevovala dvojčata dřevěné panny, do které vrhal své nože. V mém případě se ale většinou ty nože odrážely a občas museli kolegové před nimi uskakovat…,“ vzpomínal s tím, že vždy šokoval všechny diváky.

„Když jsem se ptal, jestli nevadí, že se nože nezabodávají, ve většině případů následovala otázka: A ony se měly zabodávat?“ potutelně se během vyprávění zasmál Fiala.

Nabídce nevěřil

Nabídce režiséra Artura Kaisera (47), aby ve filmu Cirkus Maximum ztvárnil akrobata, Fiala nejprve nevěřil. „V prvním okamžiku jsem si myslel, že je to kanadský žert nějakého mého vypočítavého kamaráda… Po chvíli se mě ptá – A co vy a cirkus? A já na to: No, byl jsem tam jen jednou! Tak asi tak – já a cirkus...“ zavzpomínal na první komunikaci s režisérem.

Circus Maximum neboli Velký cirk je ve skutečnosti římské antické sportoviště nacházející mezi římskými pahorky Palatinem a Aventinem. Se svými rozměry 621 x 118 m byl největším antickým cirkem a dokázal pojmout více než 150 000 diváků. Konaly se tam zejména vozatajské závody.

VIDEO: Radim Fiala: Nejdřív jsem Ordinaci odmítl! Nechtěl jsem se odvařit!

Video
Video se připravuje ...

Radim Fiala: Nejdřív jsem Ordinaci odmítl! Nechtěl jsem se odvařit! Petr Macek, Petr Soukup

Fotogalerie
36 fotografií