Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná do necelých tří týdnů koncentruje zástupce tuzemského i zahraničního nového cirkusu, divadla a hudby. Jedná se o jedinou přehlídku svého druhu a rozsahu v České republice. Pro návštěvníky se kromě samotných představení také připravují workshopy a doprovodné akce. Pro děti a dospívající se chystá příměstský tábor Letní Letňák a pro rodiče hlídání dětí během festivalu. Loňský 20. ročník festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letné přilákal přibližně 80 000 lidí, meziročně asi o 20 000 lidí více.

Pojetí ženství

Z Tchaj-wanu přijede soubor Eye Catching Circus, který inscenací #Since1994 nabourává a zpochybňuje tradiční pojetí ženství. Podle ředitele festivalu Jiřího Turka s sebou přinese tchajwanský soubor odlišný styl nového cirkusu, než na co jsou festivaloví příznivci zvyklí. Artistky odehrají na festivalu inscenaci celkem čtrnáctkrát, poprvé 15. srpna.

Loni jsme pokořili hranici 600 000 návštěvníků od počátku festivalu a těší nás, že Letní Letná už dvacet let baví naše publikum, které je opravdu různorodé. Každý rok chceme návštěvníkům představit to nejlepší, co evropská i světová novocirkusová scéna zná a aktuálně nabízí. Letos jsme do Prahy přizvali celkem netradičně i artistky z Tchaj-wanu, což s sebou přinese jak trochu odlišný styl nového cirkusu, tak otevře i důležité téma postavení žen v tchaj-wanské společnosti,“ uvedl Turek.

Adrenalinové představení s názvem PIC je dílem francouzského souboru Cirque Inextremiste. Spolu s ním na jevišti objeví orchestr Surnatural Orchestra, který je známý svým přístupem k hudbě a ve svém osmnáctičlenném složení dokáže improvizovat od jazzu přes současnou hudbu až po balkánský pop. Spojením těchto dvou uskupení vznikla podle tvůrců extrémní show pro 34 umělců, tři dimenze a jednu obří trampolínu.

Kulturní export z Francie

Z Francie na český festival přijede dvojice umělců Les Rois Vagabonds, kteří spojují pantomimu, akrobacii a hudbu. Dva tuláci s červenými nosy, bílými tvářemi a extravagantním oblečením předvedou hru plnou fantazie, kterou obohatí hudební podklad Antonia Vivaldiho, Richarda Strausse či Johanna Sebastiana Bacha.

Potřetí se na festivalové scéně na Letné představí francouzští Cirque Le Roux. V pohybové inscenaci, která kombinuje akrobacii, tanec i divadlo, devět umělců vypráví o každodenním životě tří žen žijících v letech 1850, 1960 a 2023.

Video
Video se připravuje ...

Ukázka ze zahájení Letní Letné, 16. 8. 2023 Anastazie Podhůrská

Fotogalerie
44 fotografií