„Koncertem Symphony for Humanity dáme najevo naše znepokojení. Podporujeme myšlenku života s respektem jeden k druhému, a v diverzitě a s ohledem na různorodost našich názorů, původ nebo důvod, proč je místem našeho pobytu evropský kontinent. Chceme spolu dobře vycházet, a žít v rozmanitém společenství,“ uvedl jeden z tvůrců myšlenky koncertu David Gaydečka.

Hvězdy z celého světa

V rámci Symphony for Humanity zahraje například slovenská skupina Gipsy Devils, která klasická díla spojuje s hudebními žánry, jako je jazz, etno, flamenco nebo gypsy music. Po letech znovu vystoupí i All Stars Refjúdží Band, který mixuje hudbu různých stylů a kulturních zdrojů. Zpěvačka multikulturní kapely pochází z Číny, zpěvák a hráč na arabskou loutnu je Kurd, druhý zpěvák a hudebník ze Švýcarska a akordeonista je z Arménie. Diváci se mohou těšit ale třeba také na Nikki Madi Trio a Dennyiah. Vrcholem by pak měl být společný koncert v cípu Střeleckého ostrova, kde jako hosté vystoupí třeba Ben Cristovao nebo Sofian Medjmedj.

Koncertem Symphony for Humanity chtějí dát pořadatelé najevo, že jim není lhostejné společenské dění a reagují na vzestup rasistických a xenofobních nálad ve společnosti. Součástí letošního festivalu United Islands of Prague je i oslava pod názvem Zažijte Evropu, která 1. května připomene 20. výročí členství České republiky v Evropské unii. Právě vstup do EU byl impulzem pro vznik festivalu United Islands of Prague. Klubová noc se uskuteční 2. května v deseti klubech po celé Praze. Už v lednu začala série koncertů s názvem United Klubovna.

Domácí scénu na festivalu v programu mimo jiné zastoupí kapela Good Times Only, která za šest let své existence stihla předskakovat jménům jako Alt-J či Gus Dapperton. Dále vystoupí čtyřčlenná kapela Severals známá díky své desce s názvem Algorithm, své hudební příběhy nabídne i projekt Jay Delver.

Ze zahraničních účastníků přijedou zástupci pařížské alternativní scény Télépagaille, energičtí Joe & The Shitboys z Faerských ostrovů nebo indie-popové duo původem z irského města Kilkenny nazvané 49th & Main, které tvoří producent Ben O'Sullivan a zpěvák a multiinstrumentalista Paddy King.

V loňském roce 20. ročník festivalu United Islands of Prague nabídl hudební objevy, workshopy, přednášky, živé podcasty i besedy. Účast přijalo sedm desítek českých i zahraničních umělců. Návštěvníkům se představili na devíti scénách na pražských ostrovech a také v klubech Jazz Dock, Klub Famu, Rock Café, Cargo Gallery a Chapeau Rouge. Pozvání přijaly i spolkové organizace první městské části, které prezentovaly svoji činnost a aktivity.

Video
Video se připravuje ...

Prostor X: Rozhovor s Davidem Gaydečkou Videohub

Fotogalerie
6 fotografií