Proměna Smetanova nábřeží znamená největší úpravu centra Prahy za posledních několik desítek let. Proměnila se oblast od Klementina přes Křižovnické náměstí po Národní divadlo. V pondělí proběhlo slavnostní zkolaudování. První etapa přináší 17 jerlínů japonských, nový mobiliář a cyklopás od Národního divadla až ke Karlovým lázním. Ten je dlážděný speciálně navrženou dlažbou. náměstkové primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě) i pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček (TOP 09/STAN) si výsledek pochvalují. Někteří Pražané jejich optimismus nesdílí.

„Auta zablokují dopravu!“

Po dokončení první etapy očekávané rekonstrukce nábřeží se na sociálních sítích strhla mezi obyvateli a zástupci Prahy vášnivá debata. Pražané se obávají dopravních komplikací kvůli pruhu pro cyklisty, díky kterému nebudou auta schopná objet tramvaj.  

„Naše data říkají, že jediná změna v dopravě se nachází v místě nové zastávky Karlovy lázně, a to z důvodu stanicování tramvaje,“ sděluje Blesku tiskový mluvčí Institutu plánování rozvoje hl. m. Prahy (IPR)  Praha Marek Vácha. Řidiči prý naberou zpoždění v řádech sekund, které IPR považuje za snesitelné, výměnou za lepší dopravní přístupnost centra města MHD.  

„Špatná dlažba a chybějící nájezd!”

Další námitkou obyvatel je nepohodlná dlažba pro vozíčkáře i kočárky. Také si stěžují na novou zastávku Karlovy lázně u Anenského vrchu, která není bezbariérová. Mozaiková dlažba, která vadí kolečkám, musí na místě být z důvodu památkové ochrany. Bezbariérový vstup na zastávku vyroste ve druhé fázi etapy, až se obě obruby přiblíží. 

V současnosti prý navíc nelze z legislativních důvodů realizovat nový přechod pro chodce v místě křížící tramvajové koleje, pokud je vzdálenost obrub větší než 7m.

Na druhou stranu je podle místního obyvatele Jakuba Vrby rekonstrukce krokem dobrým směrem. „Doufám ale, že v dohledné době dojde i k omezení tranzitu, který brzdí veřejnou dopravu, a rozšíření tramvajového ostrůvku na Staroměstské, který kapacitně nestačí,“ říká místní. 

Další dvě etapy

Bude následovat druhá finální etapa. „Ta bude s veřejným prostranstvím pracovat obdobným způsobem, avšak na nábřežní straně ulice, tedy mezi Karlovými lázněmi a Mánesem,“ dodává Marek Vácha. Tato rekonstrukce rozšíří chodníky, zlepší růstové podmínky pro stávající stromořadí a vytvoří prostor pro další mobiliář, aby návštěvníci mohli v místě pobývat, nejenom jím procházet.  

Problematický Anenský trojúhelník

Jiná situace platí pro pruh hlíny a trávy mezi ulicí Smetanovo nábřeží a Karoliny Světlé. Území spadá pod Prahu 1, která zde chtěla vybudovat vydlážděné náměstíčko s vodním prvkem i pítkem, a vysadit vzrostlý strom. Podle IPR prý ze záměru nejspíše sejde.  

„Dle informací které máme nebude projekt zdárně dokončený z důvodu chyb při projektování a následné stavbě,“ konstatuje Marek Vácha. Více informacemi o projektu disponuje radnice Prahy 1. Na její vyjádření zatím Blesk čeká. 

Fotogalerie
31 fotografií