Franz Kafka se narodil 3. července 1883 v pražské židovské rodině obchodníka Hermanna Kafky. Za jeho života vyšlo jen šest krátkých prací, mimo jiné povídky Proměna, Ortel či novela V kárném táboře. Kafka, který který nařídil zničení svých spisů a jenž byl za svého pouze čtyřicetiletého života znám jen úzkému okruhu zasvěcenců, zemřel 3. června 1924 v sanatoriu u Vídně po mnohaletém boji s tuberkulózou.

Významná osobnost Prahy

Kafka patří mezi přední intelektuály 20. století, inspiroval desítky umělců z různých druhů umění. Mezi jeho nejslavnější díla patří romány Amerika, Proces a Zámek. Značně ovlivnil i nazírání na postavení člověka v moderní společnosti.

„Tento rok oživíme kafkovský narativ v metropoli. Díky úžasným kulturním projektům, které už odstartovaly nebo budou zanedlouho spuštěny, se Kafka a jeho osobité umění propíše do zážitků z metropole, který nabídneme Pražanům a dalším návštěvníkům Prahy,“ uvedl náměstek primátora pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09).

Lidé mohou navštívit například výstavu Kafkaesque v pražském Centru současného umění DOX či vizuálně literární projekt ilustrátorky Magdaleny Jetelové s názvem Franz Kafka-Elevace, který představuje transformaci Novomlýnské vodárenské věže prostřednictvím poutavých ilustrací. Praha na něj přispěla částkou 1,2 milionu korun. Lidé se mohou těšit i na inscenaci s názvem Kafka has left the building v Divadle na Zábradlí nebo inscenaci Kauza Kafka připravenou Pražským komorním baletem. Mezi projekty se řadí i výstavy a publikace, například ve spolupráci s Židovským muzeem, Židovskou obcí, Pražským literárním domem německého jazyka nebo Revolver Revue a spolkem Architektura.

Podle předsedy představenstva Prague City Tourism Františka Cipra je Kafka častým důvodem návštěvy Prahy i zahraničními turisty. „Osoba Franze Kafky je neodmyslitelně spojena s Prahou. Díky společenskovědnímu výzkumu z minulého roku víme, že právě za historií Franze Kafky přijíždějí primárně turisté z německy mluvících zemí, ale zájem o něj mají i návštěvníci ze Spojených států a v neposlední řadě samozřejmě tuzemští turisté,“ řekl Cipro.

K výročí vznikla také webová stránka Franz Kafka- Prague.eu, kde zájemci naleznou základní informace o spisovateli, ikonická místa v Praze a také možnosti vycházky s průvodci po místech Kafkova mládí a dalších let života.

Video
Video se připravuje ...

Franz Kafka – Neuvěřitelná cesta k literární slávě Videohub

Fotogalerie
8 fotografií