Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zkušení průvodci a nadšení horolezci: Kdo jsou oběti neštěstí v italských Dolomitech?

  • Autor: Darina Jíchová,ČTK - 
    6. 7. 2022
    05:00

    Tragédie v italských Dolomitech, kde došlo k sesuvu ledovce Marmolada, má 7 obětí. Podle italského tisku se podařilo identifikovat čtyři z nich. Ve všech případy jde o Italy, mezi nimiž jsou i zkušení horští průvodci. Mezi mrtvými jsou i občané České republiky, původně se pohřešovalo 13 osob, jejich počet se postupně snižuje, uvedl deník Corriere della Sera. Ministerstvo zahraničí České republiky během úterka potvrdilo úmrtí dvou českých občanů.

    Zatím byly identifikovány čtyři oběti, jedná se o Filippa Bariho (†27), Lilianu Bertoldiovou (†54), Paola Daniho (†52) a Tommasa Carolla (†48). Otazník visí nad Davidem Miottim, řada italských deníků ho již nyní řadí mezi potvrzené oběti. Mezi mrtvými jsou také dva Češi, jak potvrdilo české ministerstvo zahraničí.

  • 1.Dvě oběti z Česka

    Nedělní sesuv ledovce na hoře Marmolada má dvě oběti z Česka. Druhým mrtvým je předešle pohřešovaný muž, jehož doklady se našly na místě. Další lidé z České republiky se v souvislosti s neštěstím zatím nepohřešují.

    Video  Pád ledovce na vrcholu hory Marmolada v italských Alpách  - Alpine-Adriatic Meteorological Society
    Video se připravuje ...

    Muži byli v horách spolu, mluvčí ministerstva Lenka Do o nich hovoří jako o dvou kamarádech. V Itálii po nich podle deníku Corriere della sera zbyla modrá Dacia Logan. Muže z Česka identifikovala italská policie. Další informace ministerstvo nechce sdělovat.

  • 2.Paolo Dani (†52)

    Oběti sesuvu ledovce: Paolo Dani (†52). Oběti sesuvu ledovce: Paolo Dani (†52). | reprofoto/facebook

    Přitom Paolo Dani hory dobře znal, působil zde léta jako průvodce. „Budeš nám moc chybět,“ píší příbuzní a přátelé Daniho na jeho sociální sítě. Dani po sobě zanechal manželku a čtrnáctiletou dceru.

  • 3.Tommaso Carollo (†48)

    Carollo pocházel z města Thiene, žil však v Zané, obě obce se nacházejí v provincii Vicenza, a pracoval jako manažer. „Tommasa jsem velmi dobře znal, protože jeho otec Ivano tady má společnost a často s ním spolupracujeme,“ nechal se slyšet starosta města Zané Roberto Berti. „Je to rána pro naši komunitu,“ dodal.

    Oběti sesuvu ledovce: Tommaso Carolla (†48). Oběti sesuvu ledovce: Tommaso Carolla (†48). | reprofoto/facebook

  • 4.Filippo Bari (†27)

    „Podívej, kde jsem,“ takhle zní poslední selfie v životě Filippa Bariho, který krátce před neštěstím sdílel snímek z hor. Marmolada přitom pro něj měla být přípravou na ještě obtížnější výstup. Bari po sobě zanechal malého syna.

    Oběti sesuvu ledovce: Filippo Bari (†27). Oběti sesuvu ledovce: Filippo Bari (†27). | reprofoto/facebook

  • 5.Liliana Bertoldiová (†54)

    Liliana Bertoldiová před dvěma dny slavila narozeniny, její facebokový profil je plný blahopřání od rodiny a přátel. Sociální sítě ukazují, že byla nadšenou sportovkyní, mezi její „lásky“ patřily i hory. Její ostatky byly identifikovány podle analýzy DNA, uvedl italský tisk.

    Oběti sesuvu ledovce: Liliana Bertoldiová. Oběti sesuvu ledovce: Liliana Bertoldiová. | reprofoto/facebook

  • 6.Davide Miotti (†51)

    Také Miotti byl expertní horský průvodce s 25letou praxí, vrcholky dobře znal a několikrát úspěšně zdolal, jak dosvědčuje i jeho facebookový profil. Vedle toho vedl obchod se sportovními potřebami. V tisku se mluví o tom, že Davide je jednou z obětí a mezi pohřešovanými je i jeho manželka Erica Campagnarová, pár spolu lezl často, měli děti ve věku 18 a 25 let. „Davide žil pro hory,“ shodují se známí.

    Oběti sesuvu ledovce: Davide Miotti (†51). Oběti sesuvu ledovce: Davide Miotti (†51). | reprofoto/facebook

  • 7.Pohřešovaní

    Počty pohřešovaných se postupně snižují, nejdříve se mluvilo o 13, pak o 8 a nakonec o 5 lidech. Italský tisk přinesl jména některých z nich. Dvaadvacetiletý Nicolò Zavatta je nejmladší z pohřešovaných, mezi přáteli proslul svou láskou k horám, teprve nedávno se ale odhodlal milované masivy poznat i z blízka. Byl to právě on, kdo před několika dny volal zkušenému horskému průvodci Paolovi Danimu.

    O osudu snoubenců Gianfranca Galliny (36) a Emanuely Piranové (33) se nic neví. Po páru pátrají Emanuelini rodiče s tím, že Gianfranco se měl připojit k výstupu na Marmoladu. „Nebyli nezkušení, absolvovali kurzy a měli průvodce,“ uvedli rodiče, kteří neztrácejí naději v to, že se snoubence podaří najít naživu. Kromě 7 obětí je potvrzeno 8 zraněných osob.

Zobrazit celou diskusi