Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Přesný scénář slavnostního prodlouženého víkendu: Takhle se bude slavit královnino jubileum!

/
  • Královna Alžběta II.
    31. května 2022 ● 05:00

    6. února letošního roku se královna Alžběta II. (96) stala první britskou panovnicí, která oslavila Platinové jubileum, tedy 70 let služby lidem ze Spojeného království a Společenstva národů. Oslavy tohoto krásného a bezprecedentního výročí vyvrcholí čtyřdenním víkendem od čtvrtka 2. do neděle 5. června. Čtyři dny oslav budou zahrnovat veřejné akce, komunitní aktivity a připomínky 70 let služby královny Alžběty II. Program byl zveřejněn na speciálních webových stránkách

  • 1.

    Čtvrtek 2. června: Trooping the Colour

    Vojenskou přehlídkou Trooping the Colour oslavuje Británie své panovníky již od roku 1820. Regimenty pěších vojáků a jezdců na koních nesou vlajky (odtud název "Trooping the Colour" – tedy "nesení vlajky") a doprovázejí po ulici the Mall královské kočáry, ve kterých sedí členové královské rodiny. Ti ze svých okýnek mávají a zdraví tisíce přihlížejících. Celou slávu  navíc snímají i kamery a díky nim ji sledují lidé ze všech koutů světa.

     

    Královna povede jednotky z nádvoří Horse Guards k Buckinghamskému paláci a v Green Parku, který je hned vedle, za zvuků oslavných salv svým jednotkám zasalutuje. Nakonec Alžběta II. vystoupí na balkoně v doprovodu své rodiny a společně budou sledovat slavnostní přelet stíhaček RAF. K celé slavnosti bude živě hrát asi 400 vojenských muzikantů. 

  • 2.

    Čtvrtek 2. června: slavnostní rozsvěcení majáků

    Hned ve čtvrtek také dojde ke Slavnostnímu rozsvěcení majáků, neboli Platinum Jubilee Beacons. Británie má dlouhou stradici rozsvěcet majáky u příležitostí královských výročí, svateb či korunovací a výjimkou rozhodně nebude ani platinové jubileum královny Alžběty II. 

     

    V celém Spojeném království, Normanských ostrovech, ostrově Man a zámořských územích Spojeného království bude rozsvíceno více než 1 500 majáků. Dříve byl majákový řetěz používán jako nástroj komunikace, dnes už je jeho význam spíš symbolický. 

  • 3.

    Pátek 3. června: Bohoslužba díkůvzdání

    Bohoslužba díkůvzdání za vládu královny Alžběty II. se bude konat v katedrále svatého Pavla. K bohoslužbě bude vyzvánět Velký Pavel (Great Paul), největší kostelní zvon v zemi. Ten byl vyroben již v roce 1882, ale v 70. letech se odmlčel kvůli rozbitému mechanismu. V roce 2021 byl znovu uveden do provozu a od té doby se na něj zvonilo osmkrát, nyní jde nicméně o první královskou a tedy o to slavnostnější příležitost.

  • 4.

    Sobota 4. června: Derby v Epsom Downs

    Chybět nebudou ani koňské dostihy! V sobotu 4. června se královna v doprovodu dalších členů královské rodiny zúčastní derby plnokrevníků v Epson Downs. 

     

    VIDEO: Tajný scénář postupů po smrti královny Alžběty II. Operace London Bridge 1. část

    Video
    Video se připravuje ...

    Tajný scénář postupů po smrti královny Alžběty II. Operace London Bridge 1. část Videohub

  • 5.

    Sobota 4. června: Platinová párty v paláci

    Na oslavě se sejdou známé tváře ze světa zábavy, aby vystoupily na večeru hudebních poct k oslavě jubilea. Akce se zúčastní až 22 000 lidí. Moderátoři Kirsty Youngová (53) a Roman Kemp (29) povedou živé vysílání Platinové párty v paláci na BBC.

  • 6.

    Neděle 5. června: Jubilejní oběd

    Více než 60 000 lidí se zaregistrovalo na pořádání velkých jubilejních obědů o oslavném víkendu s událostmi od pokusů o světový rekord o nejdelší street party až po grilování na zahradě a vše mezi tím.

     

    Očekává se, že se k oslavám připojí více než deset milionů lidí po celé Velké Británii, aby se podělili o přátelství, jídlo a zábavu na Big Jubilee Lunches (velké výroční obědy) jako součást komunitního přátelství. Lidé z celého světa se také připojují k více než 600 mezinárodním velkým jubilejním obědům, které jsou plánovány po celém Společenství národů i mimo něj – od Kanady po Brazílii, Nový Zéland, Japonsko, Jižní Afriku nebo Švýcarsko.

     

    VIDEO: Čtyřnozí mazlíčci královny Alžběty. Toto jsou její milovaní psi

    Video
    Video se připravuje ...

    Čtyřnozí mazlíčci královny Alžběty. Toto jsou její milovaní psi Videohub

  • 7.

    Neděle 5. června: Průvod se zlatým kočárem

    Oslavy završí nedělní slavnostní průvod, jehož dominantou bude královnin zlatý kočár. Použity ale budou i nejmodernější digitální technologie, aby se divákům co nejvíce přiblížila královnina cesta na korunovaci před 70 lety.

     

    Alžběta II. v kočáře sedět nebude, v plánu je ale jisté "velké překvapení". Průvod vyvrcholí zpěvem národní hymny, ‚God Save the Queen‘ a gospelovým sborem královského námořnictva.

     

    Průvod má oživit ikonické momenty z doby vlády královny a také představit naši měnící se společnost za posledních 70 let. Zapojeno bude 10 000 lidí včetně armády, přes 6 000 dobrovolníků, účinkujících, klíčových pracovníků a 2 500 členů široké veřejnosti.

     

    Přehlídky se zúčastní slavné osobnosti z oblasti hudby, filmu, sportu a umění, včetně velmi oblíbených celebrit, spolu s vojenským personálem, koordinátory a dobrovolníky.

    VIDEO: Královna Alžběta II. a její kouzelný život

    Video
    Video se připravuje ...

    Královna Alžběta II. a její kouzelný život Videohub

  • 8.

    Galerie

    Na více fotografií se podívejte do naší galerie.

    VIDEO: William při nácviku vojenské přehlídky pro platinové jubileum. Jeho kůň s hlavou hluboce skloněnou budil rozpaky

    Video
    Video se připravuje ...

    William při nácviku vojenské přehlídky pro platinové jubileum. Jeho kůň s hlavou hluboce skloněnou budil rozpaky Profimedia.cz

    Fotogalerie
    310 fotografií

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

Alibabanakole: Ta stará dáma i ve svém věku je tisíckrát inteligentnější, než ty kre.ene. Anglánům můžeme jen závidět jejich politické uspořádání, komouši dokonale zdevastovali morálku lidí a ta naše troska na hradě jen lidi rozeštvává, vlastně teď už na lidi dávno kašle. O estébákovi ani nemluvím, ten pro svůj zisk obětoval i vlastního syna.

(02. 06. 2022 14:07)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy