Projekt Metrofarm vznikl v roce 2019 na opuštěném brownfieldu v Praze-Holešovicích. Projekt tehdy založil Štěpán Říha, který si na brownfieldu nejdříve zaparkoval karavan, poté maringotku a natrvalo se usadil přímo v zahradě. „Postupně se přidávali další lidé a zvířata a v dalším roce 2020 jsme již měli 70 slepic, stádečko ovcí a dojných koz, bzučící úly, křepelky a více než 100 nadšených zahradníků,“ říká Štěpán.

Projekt se pomalu rozrůstal, přišla ale nemilá zpráva – výpověď z pozemků v Holešovicích. Naštěstí se obratem našlo nové místo na blízkém Císařském ostrově. „V další sezoně 2021 si lidé z okolí rychle rozebrali všech 170 individuálních záhonků. Přišla k nám Vendy a vzniklo komunitní políčko, které v sezóně živilo nejen nás, ale také produkovalo první zeleninu a ovoce k prodeji,“ vypráví Štěpán.

Expanze do Jinonic

Prostory na Císařské louce začaly být nedostačující, a tak ve spolupráci s hlavním městem získal projekt další pozemky – tentokrát v Jinonicích nedaleko Prokopského údolí. „V Jinonicích nejen budujeme další komunitní zahradu, ale také se učíme polnímu hospodářství a pastvě koz a ovcí na rozsáhlých loukách okolo Prokopského údolí,“ vysvětluje Štěpán. A právě pro nově vznikající komunitní zahradu s farmou se nyní shánějí podobní nadšenci.

Zájemci si mohou vybrat hned z několika variant, jak se zapojit. Kdo má radši individuální zahradničení, může si pronajmout vlastní pole o velikosti od 1 do 200 metrů čtverečních. „Při hospodaření vám bude k dispozici sdílené ruční nářadí i drobné motorové stroje, dále také informace a rady od hlavního farmáře. Rádi vám také pomůžeme při zajišťování osiva a sadby. Na poli vás v tomto roce čeká také polní zázemí, plůtek na ochranu vašich výpěstků nebo ohniště, vyjmenovává Štěpán, který je v Jinonicích i hlavním koordinátorem.

Kdo nemá zájem o vlastní políčko nebo záhonek, může se přidat k hospodaření na komunitním poli pod vedením hlavního farmáře. Výhodou je, že pod vedením zkušenějších pěstitelů lze získat nové dovednosti a za odvedenou práci samozřejmě i podíl z výpěstků. Letos je v plánu zasadit brambory, kukuřici, dýní, květiny nebo bylinky.

Fotogalerie
8 fotografií