Nutná revitalizace Chaplinova náměstí na pražském Barrandově se diskutuje s přestávkami od roku 2015. Celá oblast je mnoho let značně v neutěšeném stavu, o to smutnější je, že v okolí se nachází základní i mateřská škola a děti tak musejí tímto sešlým místem denně procházet.

Zdlouhavá příprava

Vedení Prahy 5 v minulých letech uspořádalo i několik schůzek s místními občany, aby zjistilo, jak si místní budoucí podobu ideálně představují. „Ze zpětné vazby víme, že lidem nejvíce vadí špatný stav chodníků, nedostačující osvětlení, i tristní stav zeleně, kdy místo trávy zde byla škvára a hlína,“ říká místostarosta MČ Praha 5 odpovědný za správu veřejného prostranství a zeleň Lubomír Brož (ANO).

Městská část v roce 2018 byla dokončena předprojektová dokumentace studie. Na podzim 2021 následovalo zahájení zadávacího řízení na výběr zhotovitele projektu. Zde došlo k dalšímu zdržení, protože firma, která nabídla nejnižší cenu, byla nakonec z tendru vyřazena. „Nabídka s nižší cenou neobsahovala všechny potřebné dokumenty, které firma ani při následném doplnění nedodala. Hodnotící komise proto rozhodla o vyloučení z tendru, na což firma reagovala zasláním námitek, které rada městské části odmítla,“ vysvětlil Brož.

Více zeleně a opravená plastika

Revitalizaci nakonec provede firma Gerdenline za necelých 36 milionů korun. První práce začaly už během března. Ty spočívaly především ve vyčištění stávajícího prostoru, což se neobešlo bez pokácení stromů. Proto odborníci přistoupili k tak zvané „probírce“ a vyhodnotili, které stromy je nutné odstranit. Kácení proběhlo do 31. března, kdy končí vegetační období a je možné stromy pokácet. V projektu se počítá s vysazením nových stromů, jako jsou ambroně, jabloně, třešeň, duby a z habrů bude vytvořený živý plot. Přibude také nový mobiliář a herní prvky, opravy se dočká i plastika Charlieho Chaplina, podle kterého je náměstí pojmenováno

Předpokládaný termín dokončení revitalizace Chaplinova náměstí a následné předání náměstí k užívání veřejnosti je plánované na měsíc říjen 2022.

Fotogalerie
9 fotografií