Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Silná, vzdělaná a inspirativní dáma: Zemřela Meda Mládková (†102), politici i kulturní svět pláčou

/
  • Meda Mládková.
    3. května 2022 ● 08:19

    Neuvěřitelná, silná osobnost, milá, vzdělaná a inspirativní dáma. Tak na historičku umění, sběratelku a mecenášku Medu Mládkovou (†102), která zemřela v úterý nad ránem na komplikace spojené s pokročilým věkem, vzpomínají čeští politici i zástupci kulturních institucí. O její smrti v úterý ráno informoval předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových a europoslanec Jiří Pospíšil.

  • 1.

    Jiří Pospíšil: Bolí to

    Meda Mládková.
    Autor: Museum Kampa

    „Tahle zpráva opravdu bolí,“ informoval o smrti Medy Mládkové na Facebooku exministr a europoslanec Jiří Pospíšil, její blízký přítel a předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových.

    „Přestože prožila většinu svého života mimo území naší země, byla velká vlastenka. Český národ milovala a vše, co dělala, tak dělala pro něj. I proto se ve více než osmdesáti letech rozhodla založit v Praze Museum Kampa a umístit do něj sbírky, které za celý svůj život shromáždila, a tím je symbolicky věnovat českému národu.,“ napsal.

    „Její odchod je po nás všechny velká ztráta a mně osobně bylo obrovskou ctí, že jsem mohl v posledních několika letech s paní Medou Mládkovou blízce spolupracovat a převzít mimořádnou odpovědnost pečovat o její dílo a duchovní odkaz. Celý život věřila myšlence: ,Přežije-li kultura, přežije národ' a tato její myšlenka po ní zůstane. Děkujeme za vše,“ dodal v dojemném vyjádření.

  • 2.

    Museum Kampa: Milovala český národ

    Pražské Museum Kampa se zahalilo do smutku, zemřela jeho zakladatelka Meda Mládková (3.5.2022)
    Autor: Foto Blesk - David Malík

    Zástupci Musea Kampa, které Meda Mládková založila, uvedlo, že se probudilo do velmi smutného rána. „Meda, jakkoliv prožila velkou část svého dlouhého života v zahraničí, byla vždy velkou vlastenkou a milovala český národ. Když politické okolnosti umožnily její návrat do země, zasloužila se o kulturní vývoj Česka jako málokdo jiný. Vědomi si odkazu této velké ženy, budeme se snažit jej co nejsvědomitěji uchovávat,“ uvedli. 

  • 3.

    Martin Baxa: Osobnost s nezlomnou vůlí

    Ministr kultury Martin Baxa při rozhovoru pro Blesk.
    Autor: Blesk:Martin Pekárek

     

    Ke smrti Medy Mládkové se vyjádřil také ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Odešla velká žena Meda Mládková. Mecenáška, sběratelka umění, osobnost s nezlomnou vůlí a pevnou vírou v to, co dělala. Stopa, kterou zanechala nejen v české kultuře, je mimořádná. Je mi to líto,“ napsal na Twitteru.

     

     

    Ministerstvo kultury se s Medou Mládkovou loučí jejím proslulým citátem: „Přežije-li kultura, přežije národ.” 

     

  • 4.

    Zdeněk Hřib: Její odkaz bude žít

    Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na tiskové konferenci v Kongresovém centru. (10. března 2022)
    Autor: Blesk:Alexandr Malachovsky

    „S odchodem Medy Mládkové přišla česká kultura o mimořádnou mecenášku a milovnici umění, Praha o významnou čestnou občanku. Její odkaz ale bude dál žít v díle, které vytvořila, ať už se jedná o Museum Kampa nebo vzácné umělecké sbírky. Čest její památce,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

     

  • 5.

    Hana Kordová Marvanová: Neuvěřitelná žena

    Smutná zpráva zasáhla i Hanu Kordovou Marvanovou (STAN), českou právničku a političku a radní hlavního města. „Meda Mládková byla neuvěřitelná žena a silná osobnost. Odvaha, s jakou se pouštěla do boje za správné věci, byla obdivuhodná. Nelze zapomenout na setkávání v Museu Kampa.Takoví lidé pomáhají tvořit dějiny,“ uvedla. 

     

  • 6.

    Alexandra Udženija: Vzdělaná, inspirativní

    „Strašně smutná zpráva. Meda Mládková byla nejen velká mecenáška umění a česká vlastenka, ale hlavně nesmírně milá, vzdělaná a inspirativní dáma. Praha jí vděčí za Museum Kampa a unikátní sbírku moderního středoevropského umění. Celý život se řídila heslem ,Vydrží-li kultura, přežije národ'.Bylo mi nesmírnou ctí Vás poznat. Odpočívejte v pokoji. Upřímnou soustrast rodině a pozůstalým,“ uvedla Alexandra Udženija (ODS), starostka Prahy 2. 

     

  • 7.

    Alexandr Bellu: Odvaha, umění, kultura

    „Meda Mládková byla neuvěřitelná žena a silná osobnost. Odvaha, umění a kultura. Nelze zapomenout na setkávání v Museu Kampa,“ napsal někdejší starosta Prahy 3 Alexandr Bellu (ODS)

     

  • 8.

    Letní scéna Musa Kampa: Naše múza

    Meda, představení uvedené na letní scéně Musea Kampa k 100. narozeninám Medy Mládkové.
    Autor: Meda

    Zástupci Letní scény Musea Kampa, která ku příležitosti 100. narozenin Medy Mládkové uvedla představení Meda na motivy jejího života, napsali: „S lítostí v srdcích jsme se dnes dozvěděli tu smutnou zprávu, že nás ve věku 102 let opustila naše múza, jedna z nejúžasnějších českých osobností, sběratelka umění a zakladatelka Musea Kampa - paní Meda Mládková.

    Představení Meda bude od dnešního dne o něco smutnější, protože budeme vědět, že už na Kampě nejste fyzicky s námi. Teď už se na naše počínání díváte z jiných dimenzí a my doufáme, že je vám tam krásně. Bohem požehnaný věk a požehnaný život. Milujeme vás.“

    Video
    Video se připravuje ...

    Meda, představení uvedené na letní scéně Musea Kampa k 100. narozeninám Medy Mládkové. Meda

  • 9.

    Zámek Zákupy: Děkujeme za vše

    Státní zámek Zákupy.
    Autor: ČTK

    Meda Mládková se narodila 8. září 1919 v Zákupech v severních Čechách, v budově předzámčí v areálu tamního zámku. „Její otec byl sládkem zákupského pivovaru, který se tehdy nacházel v západním křídle hospodářského dvora. Státní zámek Zákupy děkuje paní Medě za vše, co za svůj život v oblasti kultury a umění vykonala,“ uvedli zástupci instituce. 

     

  • 10.

    Knihovna Václava Havla: Fotka s prezidentem

    Meda Mládková
    Autor: Alexandr Malachovský

    O smrti na Twitteru informovala také Knihovna Václava Havla, její zástupci při té příležitosti zveřejnili archivní fotografii Medy Mládkové a prezidenta Václava Havla. 

     

    Fotogalerie
    20 fotografií

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy