Šéf krizového štábu univerzity Otomar Sláma ČTK sdělil, že ve sbírce Nadačního fondu UK se dosud sešlo kolem 72,5 milionu korun včetně příspěvků ze sbírky portálu Znesnáze21, přičemž 2,5 milionu Kč bylo již vyplaceno. Univerzita nedávno uvedla, že vybrané peníze použije na adresnou pomoc zasaženým a využití bude koordinovat s vedením fakulty. Téměř 870 000 Kč se na podporu lidí zasažených střelbou vybralo i přes sbírku na webu brněnské Masarykovy univerzity.

Solidarita všech Pražanů

„V kontextu s tragickou událostí z 21. prosince minulého roku jsme se rozhodli s kolegy z rady vyjádřit svoji solidaritu, ale potažmo solidaritu všech Pražanů s pozůstalými po obětech tohoto hrůzného činu a těm, které tato tragédie zasáhla. Věřím, že Nadační fond Univerzity Karlovy využije tyto prostředky tam, kde jsou nejvíce potřeba,“ uvedla primátorova náměstkyně Alexandra Udženija (ODS). „A to od pomoci s úhradou posledního rozloučení až po podporu psychologickou, terapeutickou či zdravotní,“ dodala.

„To, že poskytneme finanční pomoc, je to nejmenší,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a doplnil, že Praha nabídla fakultě i provizorní prostor pro výuku ve školní budově v Bělohorské ulici v Praze 6. Na pomoc obětem trestných činů a jejich blízkým má hlavní město také Nadační fond Bezpečná Praha.

17 obětí

Prosincová střelba v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy je nejtragičtějším podobným případem v historii Česka. Ozbrojený útočník zastřelil 14 lidí a dalších 25 zranil. Zemřel i pachatel, který spáchal sebevraždu. O několik dní předtím zavraždil v Klánovickém lese také mladého tatínka Martina s jeho dcerkou (†2,5 měs.) v kočárku. Zavraždit ve svém domově v Hostouni měl i svého otce.

Video
Video se připravuje ...

Prapor na magistrátu na Mariánském náměstí (22. prosince 2023) Blesk.cz - David Zima

Fotogalerie
66 fotografií