O prodeji se rozhodlo na pondělním jednání zastupitelstva, kdy ho schválili hlavně členové vládnoucí koalice ODS, TOP 09 a hnutí ANO. Zastupitel za Pirátskou stranu Jaroslav Němec na jednání zastupitelstva upozornil, že podle cenové mapy by mohl pozemek mít podstatně vyšší cenu. „Ten pozemek je oceněn 13 tisíci na metr čtvereční, my to prodáváme za 9600. Hned naproti přes ulici, kde jsou už postavené bytovky, je to 20 tisíc za metr čtvereční,“ poznamenal.

Dům, který tam stojí, v současnosti slouží víceméně jako sídlo různých společností. Podle Němce nemá příliš velkou hodnotu z pohledu územního rozvoje. „Je to velmi lukrativní pozemek vedle developerských projektů,“ řekl. Poznamenal také, že z pozemků je například výhled na Prahu včetně panorama Hradčan.

Cenu stanovil znalec

Prodejní cenu stanovil znalecký posudek, který ho podle Pirátů posuzoval jako prodej již zastavěných parcel pod privatizovanými bytovými domy v blokové zástavbě. Podle Němce je ale potřeba uvažovat o tom, co může na takovém místě vzniknout spíše s ohledem na podlahovou plochu, než samotnou výměru pozemku. Může tu vzniknout třeba hotel nebo obytná budova a skutečná tržní cena může být klidně 40 až 60 milionů korun.

Proti prodeji se vyjádřil i například Karel Koželuh z hnutí STAN. „Jsem si plně vědom, že se jedná o zastavěnou plochu, ale nazírám na ten pozemek jako na stavební parcelu vzhledem k naprosté neperspektivnosti té budovy, která tam v současné chvíli je,“ řekl. I on poznamenal, že pokud by se prodával pozemek jako stavební parcela, stál by přes 40 milionů.

Majitel dům prodat nechce

To ale podle vedení radnice není moc reálné. „Je to náš pozemek, na kterém stojí soukromý dům. Pokud my vypovíme ten pozemek, tak by nám ten dům musel někdo prodat a pokud by nám ho neprodal, tak ten dům tam bude nadále stát a nikdo nebude platit nájem,“ odpověděla na kritiku starostka Alexandra Udženija (ODS).

Dodala také, že radnice vždy řešila takové případy cestou scelování majetku a dlouhodobě tam není vůle ze strany společnosti budovu prodat. Nelze podle ní argumentovat cenovou mapou, protože se jedná o zastavěný pozemek a jí samotné se ta budova nelíbí a očekává, že majitel s tím něco udělá.

Na zastupitelstvu se ozvala i opoziční zastupitelka z hnutí Dvojka Sobě Jana Duchková. Zmínila, že se na ní obrátil občan, který by klidně pozemek koupil za dvojnásobek a společnosti vlastnící budovu zaplatí, nebo se s ní nějak domluví. „To je samozřejmě spekulace, ale i takoví zájemci byli,“ poznamenala. Upozornila také na to, že na sousedním pozemku, ze kterého se parcela vyčlenila, má v budoucnu stát velký projekt Prahy 2 nazvaný Nový Domov, což má být hlavně domov pro seniory.

V sousedství má stát dům pro seniory

Jedním z důvodů, proč radnice prodej řeší, je totiž také to, že v sousedství stavby na pozemku městské části je poměrně dost nevábně působící přístavba, která slouží jako terasa restaurace. Ta se zčásti nachází i na pozemku, který radnice chce prodat, a zbytek je na pozemku, kde se má stavět domov pro seniory. Společnost, které radnice pozemek chce prodat, má zařídit odstranění této stavby, která ani není v katastru.

Místostarosta Michael Grundler (TOP 09) reagoval na slova Jany Duchkové o tom, že by se možná našel zájemce, který by zaplatil za pozemek více. Podle něj byl záměr prodat pozemek zveřejněn dost dlouho a nikdo zájem neprojevil. „Myslím si, že všichni developeři v Praze o tom vědí,“ poznamenal.

Podobně jako starostka zopakoval, že se řeší hlavně problém cizí stavby na pozemku městské části. „Je to pozůstatek bolševického právního systému, který umožňoval oddělené vlastnictví stavby a pozemku,“ podotkl. Výpovědí nájemní smlouvy by podle něj radnice ničeho nedosáhla a také těžko někdo donutí vlastníka dům prodat, i když mu to bylo opakovaně nabízeno.

Fotogalerie
7 fotografií