Univerzita si tak v doktorském typu studia pro ekonomické obory už nebude moct schvalovat nové studijní programy sama, ale bude se muset s žádostí o jejich povolení obrátit na akreditační úřad.

„Akreditační úřad rozhodl zastavit řízení v případě bakalářského a magisterského typu studia a odejmout institucionální akreditaci v případě doktorského typu studia pro oblast ekonomické obory,“ řekl zástupce NAÚ Jiří Smrčka. K rozhodnutí podle něj úřad přistoupil na základě důkazů o zjištěných pochybeních.

„Správní řízení se týkalo pouze možnosti akreditovat nové studijní programy v rámci doktorského stupně studia na provozně ekonomické fakultě. Netýká se tedy aktuálních studijních programů, které byly již dříve ze strany NAÚ akreditovány. Rozhodnutí NAÚ tedy nemá žádný vliv na stávající studijní programy, současné ani budoucí studenty," řekl mluvčí univerzity Filip Vrána.

Plagiáty objevil badatel

Na podivné získání titulů mnoha rakouských politiků se zaměřil tamní badatel Stefan Weber. Začal tím, že z plagiátorství usvědčil ministryni práce, rodiny a mládeže Christinu Aschbacherovou. Politička poté na ministerský post rezignovala.

Následně se Weber zaměřil i na další tamní politiky a zjistil přitom, že mnozí snadno získali titul na Mendelově univerzitě v Brně. Týdeník Hrot, který na případ před časem upozornil, přidal zjištění, že se Rakušané o škole dozvěděli prostřednictvím Institut für Management sídlícím na předměstí Salcburku.

Titul skoro "zadarmo"

Ten zájemcům sliboval, že titul z Brna lze získat velmi snadno. „Stačí všeho všudy zajet šestkrát za tři roky do Brna a disertační práce nemusí být nijak dlouhá. Tento akademický titul je optimální možností pro top management nebo pozdější učitelské či manažerské pozice na technických vysokých školách a univerzitách,“ uvedl institut na svých stránkách.

„S tímto institutem spolupracovala fakulta přibližně od roku 2014 a ukončila ji před rokem. Rámcově škola přijala prostřednictvím tohoto institutu asi 70 studentů,“ uvedl mluvčí univerzity.

Škola se od plagiátorů distancuje. „Kauza se týká zejména dvou případů tzv. překladového plagiátorství, což je velký problém, který stávající antiplagiátorské systémy zatím neumí odhalit a čelí mu i řada jiných univerzit v tuzemsku i zahraničí,“ uvedla škola ve svém prohlášení.

Jeden titul už odebrali

Ale nezůstalo jen u toho. „Výsledkem je odebrání jednoho titulu a druhý případ je před uzavřením. Došlo také k personálním změnám ve vedení fakulty a omezení zapojení některých školitelů doktorandů. Univerzita spolupracuje na vyřešení problému,“ stojí dále v prohlášení Mendelovy univerzity.

Kauzou se zabývá Národní akreditační úřad (NAÚ) pro vysoké školství. Podle jejího zástupce Jiřího Smrčka se nyní vede řízení o odejmutí institucionální akreditace pro ekonomické obory.


Kontrola na Provozně ekonomické fakultě se konala od loňského 25. srpna do 25. listopadu. Protokol o kontrole zaslal NAÚ univerzitě 20. prosince. Škola podle zápisu ze zasedání rady úřadu nepodala proti zjištěním kontrolorů žádné námitky.

VIDEO: Mendelova univerzita si před třemi lety připomněla 100. výročí založení školy.