Mezinárodní antiplagiátorská platforma VroniPlag v minulých měsících odhalila shody v textech disertačních prací několika rakouských komunálních politiků, kteří úspěšně ukončili doktorské studium na Provozně ekonomické fakultě (PEF) Mendelovy univerzity. Úřad pak na fakultu poslal kontrolory.

„Byly zjištěny nedostatky včetně závažných nedostatků, které se týkaly státních doktorských zkoušek a obhajob disertačních prací studentů kontrolovaných studijních programů,“ píše se v inspekční zprávě.

Důkladné kontroly

Zástupce akreditačního úřadu Jiří Smrčka uvedl, že se vede řízení o odejmutí institucionální akreditace pro ekonomické obory.

„Kromě toho akreditační úřad zahájil další kontrolu,  která má ověřit, zda nedostatky byly pouze v oblasti vzdělávání ekonomické obory na Provozně-ekonomické fakultě, a nebo zda mohlo docházet k podobným nebo jiným problémům i v dalších oblastech vzdělávání, pro které má Mendelova univerzita institucionální akreditaci, a to i na dalších fakultách,“ řekl Smrčka. Kontrola podle něj může trvat několik měsíců. 

Další problém

V poslední době je to další problém, který musí Mendelova univerzita řešit. Teprve před měsícem vybrala nového rektora, děkana agronomické fakulty Jana Mareše (60). Ten nahradil Danuši Nerudovou (43), respektive Vojtěcha Adama (36), který rezignoval jen pár hodin před tím, než se měl rektorské funkce ujmout. Důvodem byla jeho pochybení v odborných článcích.

Univerzita už odebrala titul

Univerzita podle svého mluvčího Filipa Vrány sama podniká kroky k nápravě a k potlačení takzvaného překladového plagiátorství i k vyřešení dalších případných problémů. S úřadem je v kontaktu. „Včera (ve středu) večer jsme odeslali obsáhlé vyjádření NAÚ, v kterém mimo jiné popisujeme nápravná opatření, která jsme v dané věci už učinili,“ uvedl Vrána.

„Na základě vlastního prověřování škola zatím odebrala jeden doktorský titul, druhý případ je v běhu,“ doplnil Vrána.

Univerzita má institucionální akreditaci, což znamená, že v ekonomické oblasti může obory otevírat a profilovat bez zásahů zvenčí. Pokud by o ni zcela nebo částečně přišla, musela by žádat o akreditaci pro jednotlivé obory právě akreditační úřad, což je pro univerzity komplikovanější cesta.

VIDEO: Mendelova univerzita slavila v roce 2019 rovných 100 let svého vzniku.