Každý z nich od univerzity dostane na jejich vývoj 80 000 korun. „Budeme nyní zvědavi, kam své projekty studenti za rok rozvinou a posunou,“ řekla rektorka Mendelu Danuše Nerudová.

„Kritérii hodnocení byly kvalita nápadu, jeho potenciál a reálné využití," uvedl prorektor pro tvůrčí činnost Vojtěch Adam.

Ohlídá stáda

Jedna z vítězek, Dominika Sokolová, uspěla s unikátním projektem funkční evidence stáda, které pomáhá chovatelům zlepšovat přehled o jejich zvířatech.

Díky finanční podpoře, kterou z univerzity dostala, je na světě už aplikace. Ta nabízí jak kartu zvířete se základními informacemi, tak seznam zvířat, veterinární sekci, informace o reprodukci.

Aplikace v budoucnu umožní i čtení známek přes fotoaparát v telefonu, kontrolu příbuzenských vazeb v připouštěcím plánu, v plánu je i program na výpočet krmných dávek.

„V českém prostředí je už nyní ojedinělá. Jiná se zaměřením na kozy a ovce v tuzemsku není," uvedla Sokolová, která už začala spolupracovat se Svazem chovatelů ovcí a koz v ČR. „Proto doufám, že co nejvíce chovatelů udělá vstřícný krok digitalizaci a dojde ke zvýšení úrovně českého chovu," přeje si Sokolová.

VIDEO: Mendelova univerzita v Brně oslavila v roce 2019 100. výročí vzniku.

Fotogalerie
4 fotografie