K rezignaci vyzývala Adama končící rektorka univerzity Danuše Nerudová (43). Adam čelil podezření ze záměrných úprav obrazových dat v publikovaných odborných článcích. 

Podpora studentů

Texty se proto zabývala odborná komise. „Z dvanácti hodnocených publikací se v šesti článcích publikovaných týmem pod vedením Vojtěcha Adama potvrdilo pochybení a komise doporučila jejich stažení z časopisů, ve kterých byly publikovány. U dalších tří článků komise doporučila, aby bylo zváženo jejich stažení,“ stálo ve výsledné zprávě.

Na podporu Adama naopak vznikla petice. „Za své chyby se omluvil a přijal kroky k nápravě chyb v jednotkách článků z více než sta článků, kde je korespondenčním autorem,“ znělo vysvětlení v petici. Podepsalo ji téměř dvě sta lidí, zejména Adamových studentů a kolegů.

Situací se měl v pondělí od 13 hodin zabývat akademický senát. Na jeho jednání už ale Adam nečekal. „Mendelova univerzita v Brně má větší váhu než akademická kariéra jednotlivce. Pevně věřím, že využiji pomyslně řečeno druhé šance a budu pokračovat v oblasti vědy, ve které jsem - neskromně říkám - přinesl řadu užitečného,“ uvedl ve svém prohlášení.

Jeho rozhodnutí Nerudová ocenila. „Nesmírně si jeho rozhodnutí vážím, protože vím, jak těžké pro něj bylo. Děkuji mu za něj svým jménem i jménem Mendelovy univerzity a obracím se k celé akademické obci s prosbou, aby profesoru Vojtěchovi Adamovi dala možnost očistit své jméno, protože tu šanci si zaslouží," uvedla.

Univerzita tak výhledově čeká nová volba rektora. Proces výběru nového rektora podle předsedy volebního senátu Jiřího Skládanky potrvá odhadem dva měsíce. Kdo bude školu formálně řídit v mezičase, není jasné. Nerudová k poslednímu lednu končí. Senátorům řekla, že otázku vedení univerzity řeší s ministerstvem školství.

VIDEO: Mendlova unverzita slavila v roce 2019 100 let od svého založení.

Fotogalerie
5 fotografií