Chtěli byste mít doma svou vlastní Alžbětu II.? Pokud je vaše odpověď ano, vaše přání se může velmi snadno splnit. Její Veličenstvo královna totiž byla na počest svých 96. narozenin a platinového jubilea, tedy výročí historických 70 let strávených na trůnu, poctěna panenkou Barbie od Mattela vyrobenou podle její podoby! Kdo by ale čekal, že si firma, co tvoří „Bárbínky“ vždy mladé a krásné,  vybere jako předlohu nějakou mladší verzi královny, ten by byl na omylu.

Přestože Alžběta II. zamlada platila za velkou krasavici, o čemž se ostatně můžete přesvědčit i v naší galerii, kde je celá řada snímků, co ji zachycuje od miminka až po současnost, její vlastní panenka má na sobě jeden z jejích ikonických modelů, tedy elegantní šaty v barvě slonoviny s modrou šerpou zdobenou řády, bílé rukavičky... a docela bílé, nakadeřené vlasy. Alespoň že vrásky jí Mattel milosrdně odpustil. Designéři si rovněž ani nelámali hlavu s tím, aby byla panenka královně nějak obzvlášť podobná.

VIDEO: Ikonické outfity britské královny Alžběty II.

Video
Video se připravuje ...

Ikonické outfity britské královny Alžběty II. youtube.com_RoyalFashionChannel/bpž; profimedia

Elegantní outfit Bárbíny je doplněn ohromujícím, třpytivým diadémem - inspirovaným tiárou, kterou měla královna Alžběta na svatbě s princem Philipem (†99), jenž v požehnaném věku zesnul loni v dubnu. Panenka má cenu 75 dolarů (tedy 1680 českých korun) a tento týden bude k dispozici na Amazonu a v řetězcích Walmart, Target a Mattel. Historička a profesorka Kate Williamsová k tomu uvedla, že „je úžasné vidět, že se ikonická značka, jako je Barbie, věnuje důležitým ženským osobnostem v historii, jako jsou vůdkyně, tvůrkyně a průkopnice.“

Alžběta II. totiž vždy zastávala výjimečnou pozici, kterou mělo jen málo žen na světě. „Královna, nejdéle vládnoucí britská panovnice a první, která dosáhla platinového jubilea, se oddala službě svému lidu a královským povinnostem. Sledovala, jak se svět nezměrně změnil. V roce 1952, kdy nastoupila na trůn, nebyly ženy povzbuzovány k práci a politici vyjadřovali pochybnosti o mladé panovnici - ale ona jim ukázala, že se mýlili, prokázala se jako zběhlá vůdkyně a diplomatka,“ dodala Williamsová, podle níž si královna panenku rozhodně zaslouží.
Fotogalerie
73 fotografií