Královna Alžběta II. slaví nádherné 96. narozeniny a po celém Společenství národů se to hemží oslavami. Pozadu nezůstal ani oficiální twitterový účet královské rodiny.

„Všechno nejlepší, Vaše Výsosti! U příležitosti královniných 96. narozenin dnes sdílíme tuto fotografii dvouleté princezny Alžběty. Tehdy v roce 1928 nikdo netušil, že se jednou stane královnou, a letos oslavila své platinové výročí – poprvé v britské historii,“ stojí v popisku. 

Palác se s veřejností podělil o roztomilé foto, na kterém Alžběta vypadá jako malý cherubínek. V bílé košilce pózuje položená na bříšku, ručičkami si podpírá hlavu a na tváři se jí od ucha k uchu táhne roztomilý úsměv.

Cesta na trůn vedla oklikou

Královna Alžběta je dnes nejdéle panujícím monarchou na britském trůně. Ke své úloze se ale dostala poměrně nečekaným způsobem; její strýc Eduard VIII. (†77) abdikoval, aby se mohl oženit s rozvedenou Wallis Simpsonovou (†89), a vlády se tak ujal její otec, Jiří VI. (†56). Po jeho smrti v roce 1952 usedla na trůn teprve 25letá Alžběta. 

VIDEO: Alžběta se stala královnou i díky skandální abdikaci strýce Edwarda VIII.

Video
Video se připravuje ...

Alžběta se stala královnou i díky skandální abdikaci strýce Edwarda VIII. Videohub

Fotogalerie
155 fotografií