Britská královna Alžběta II. plánuje své 96. narozeniny oslavit ve svém venkovském sídle Sandringham v anglickém hrabství Norfolk. Vladařka by tam měla odletět z Windsorského hradu, kde v současnosti pobývá, po velikonočním odpočinku, který byl v jejím případě stejně plný nejrůznějšího dění - minulý čtvrtek (14. dubna) ji například navštívil po dlouhém odloučení její vnuk princ Harry (37) i se svou manželkou Meghan Markleovou (40). Harry později pro britská média uvedl, že jeho babička je ve „skvělé formě“

To její příznivci slyšeli rozhodně velmi rádi. Královna měla totiž v posledních měsících problémy s mobilitou, kvůli potížím s chůzí prý v soukromí využívala kolečkového křesla a musela zrušit svou účast na celé řadě prestižních událostí. Koncem března se však zúčastnila vzpomínkové bohoslužby za svého dlouholetého manžela prince Philipa (†99), který zemřel loni v dubnu - a již tam vypadala poměrně čile. Jako opora jí stačilo pouze rámě syna, prince Andrewa (62) a hůlka po zesnulém manželovi, o kterou se opírala. V kostele pak využívala klekátka jako zamlada.

VIDEO: Královna Alžběta II. a její kouzelný život

Video
Video se připravuje ...

Královna Alžběta II. a její kouzelný život Videohub

Její poslední fotka na sociálních sítích ale dokazuje, že je již zase ve formě. Její Veličenstvo je na ní zachyceno i se svými dvěma poníky, Bybeck Katie a Bybeck Nightingalem, s dodatkem, že snímek byl dokonce pořízen již před měsícem v areálu hradu Windsor, kde se konala Royal Windsor Horse Show. Tuto show si královna coby velká milovnice koní nemohla nechat ujít, a ani v minulosti tomu tak nikdy nebylo. Nyní je však již podle všeho v Sandringhamu, co je Alžbětině srdci obzvlášť blízký –⁠ tam totiž její milovaný choť Philip trávil poslední dny svého života. 

Oslavu svého výjimečného věku ovšem Alžběta II. neplánuje nijak velkou, naopak hodlá strávit narozeniny čistě v kruhu nejbližší rodiny. Velkolepé oslavy se ale chystají v červnu –⁠ ne však v souvislosti s jejími narozeninami, ale kvůli ocenění jejích sedmdesáti let strávených na trůně. Čtyřdenní slávu zahájí na začátku června velká vojenská přehlídka, jíž se zúčastní 1 400 mužů a dvě stě koní za doprovodu čtyř stovek hudebníků. Následovat bude mše v londýnské katedrále svatého Pavla... a další speciální události.

Fotogalerie
58 fotografií