„Myslím si, že obzvlášť v dnešní době je velmi důležité si připomínat osobnosti, jako byla paní doktorka Černá. (...) Přispěla významně rozvoji občanské společnosti, rozvoji sociálních služeb," řekla nynější ředitelka Výboru dobré vůle Monika Granja. "Sice jsme byli svědky obrovské vlny solidarity, ať už na pomoc obětem pandemie, nebo tornáda, nebo běžencům z Ukrajiny. Ale také jsme svědky toho, jak to nadšení upadá a pak stoupá negativní nálada. A právě lidé jako paní doktorka Černá nám všem slouží jako vzor k tomu, abychom viděli, že lze i dlouhodobě pomáhat a lze i inspirovat další k pomoci potřebným," dodala Granja.

Milena Černá se narodila 24. dubna 1942 v Praze. Do roku 1986 pracovala jako lékařka na dermatovenerologické klinice lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Za minulého režimu jako lékařka pomáhala disidentům. Po listopadové revoluci byla zvolena do pražského zastupitelstva, kde pracovala jako předsedkyně sociální komise. Na konci 80. let Černá těžce onemocněla a zažila i klinickou smrt, načež se rozhodla prožít svůj život co nejužitečněji a pomáhat těm, kteří se ocitnou na dně nebo jsou odkázáni na pomoc druhým.

Výbor dobré vůle v roce 1990 založila první manželka tehdejšího prezidenta Václava Havla Olga, která zemřela v roce 1996. Organizace pomáhá postiženým, nemocným, znevýhodněným dětem i seniorům nebo lidem v nouzi, aby se mohli začlenit do běžného života. Uděluje Cenu Olgy Havlové určenou pro handicapované, kteří sami pomáhají druhým, a podporuje neziskové organizace i jednotlivce. Podílí se také na projektech v oblasti zdravotní, sociální, vzdělávací a lidských práv.

Fotogalerie
8 fotografií