Přes tucet dobrovolníků z řad studentstva v reflexních vestách s nápisem Jsem z Karlovky začalo sbírat přinesené květiny a svíčky v pátek 5. ledna krátce po 10. hodině dopoledne. Sesbírané květiny a svíčky třídili do přepravek, ve kterých je pak odnášeli do budovy Karolina.

Na místě panovala ponurá atmosféra. Donesené svíčky a květiny zaplnily během posledních dvou týdnů nejen celý prostor před bránou, kterou se vstupuje na nádvoří před Karolinem. Stovky, ba dokonce možná tisíce svíček byly umístěny i na kašnu se lvy, na parapety pod okny i na zem u obvodové zdi.

Žádná z donesených svíček už nehořela, když je dobrovolníci začali sbírat. Následkem vydatných dešťů v posledních dnech byly plné vody. Svíčky i další předměty budou dočasně uschovány na univerzitě.

Video
Video se připravuje ...

Ponurý úklid: Studenti uklidili svíčky a květiny z pietního místa před Karolinem, 5. 1. 2024. Anastazie Podhůrská

Trvalá pietní připomínka

V kontejnerech na odpad nicméně neskončí! Ze svíček by měla být vyrobena trvalá pietní připomínka, podobně jako tomu bylo v případě svíček, které lidé zapálili na pietních místech poté, co zemřel první český prezident Václav Havel.

O podobě pietního objektu se zatím jedná. Na jeho tvorbě by se měli podílet studenti z UMPRUM, která sídlí na náměstí Jana Palacha stejně jako Filosofická fakulta UK. Podle Heleny Lázničky z oddělení komunikace rektorátu UK se nedá nyní říct, jak dlouho bude tvorba trvat.

„UMPRUM byla oslovena, aby pomohla s návrhem pietního místa,“ sdělil Blesku rektor UMPRUM Jindřich Vybíral. „Tuto žádost jsme dostali ve čtvrtek večer, takže zatím by bylo předčasné jakkoliv spekulovat o výsledku. Jisté je zatím jen to, že k řešení se přihlásil náš Ateliér architektury II,“ doplnil Vybíral.

Na tvorbu pietního objektu budou použity i svíčky umístěné na schody před budovou filozofické fakulty. Ty na svém místě zatím zůstanou. Podle Lázničky se předpokládá, že až objekt vznikne, bude pravděpodobně umístěn v budově filozofické fakulty nebo v jejím okolí.

Havlův odkaz

Trvalá vzpomínka ze svíček z pietních míst vznikla i po smrti prvního českého prezidenta Václava Havla. Plastiku Srdce pro Václava Havla ze zbytků svíček zapalovaných po jeho smrti na pietních místech po celé České republice vytvořili Lukáš Gavlovský a Roman Švejda. Pro vznik plastiky se podařilo shromáždit zhruba 5000 kilogramů svíček.

Z nich bylo získáno 2300 kilogramů vosku a 2700 kilogramů vytříděného odpadu. Kolik kilogramů budou mít studenti k vytvoření pietního díla nyní, zatím není jisté. S ohledem na počet pietních míst nejen v centru Prahy i na zástupy těch, kdo vyjádřili svůj smutek a úctu, jich však málo nebude.

Fotogalerie
142 fotografií