Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyrobte si krásnou velikonoční dekoraci: Rozkvetlé vázičky z vajíček

/
  • (Shutterstock.cz)
    12. dubna 2022 ● 06:00

    Vajíčka na svátečním stole nemusí jen ležet v košíčku. Zkuste je použít jako roztomilé mini vázičky na mnoho způsobů. 

    Na kůře

    Budete potřebovat:

    • kus pěkné ploché kůry stromu
    • dekorační mech
    • bílá vejce
    • čerstvé květiny
    • lepicí pistoli

    Postup:

    Základem celého aranžmá je kousek pěkně členité kůry stromu, kterou můžete najít v lese na pokácených či spadlých stromech. Případně bude stačit i zajímavá silnější větvička, která bude díky svému tvaru sama na stole stát.

    Další dekorace se k základu lepí, proto může být i všelijak zkroucená a vázičky z vajec mohou být nakonec umístěny v různých výškách. Vejce použijte nejlépe bílá. Razítko na vejcích odstraníte omytím houbičkou a přípravkem na nádobí.

    Dále budete potřebovat dekorační mech, což je přírodní produkt, který seženete ve výtvarných či floristických potřebách. Někdy se nazývá také sobí mech. Ve skutečnosti se nejčastěji jedná o keříčkovitý lišejník dutohlávku sobí rostoucí hojně v severských oblastech. Její přirozená barva je spíše světlejší šedozelená, proto se k dekoracím barví na sytě zelenou. Oproti běžnému mechu z lesa si zachová stále zelenou barvu, svěží vzhled i tvar.

    Květiny do váziček zvolte podle svého vkusu. V květinářství se poohlédněte po těch s drobnějšími květy. Krásně budou vypadat i jarní cibuloviny, např. květy mini narcisků. Květiny můžete opakovaně měnit, aby byly stále čerstvé.

    Na výměnu a vlití vody do vajíček se bude hodit injekční stříkačka.

    Autor: Shutterstock.cz

     

  • 1.

    Do stojánku

    Autor: Shutterstock.cz

    Vajíčkové vázičky můžete použít mnoha dalšími způsoby. Je to rychlá a efektní velikonoční dekorace. Přírodní nebo malované vajíčko stačí umístit tak, aby stálo a nepřepadávalo. Třeba vyzkoušejte klasické kalíšky či stojánky na vajíčka, které používáte k snídani.

  • 2.

    Světlo ve vajíčku

    Autor: Shutterstock.cz

    Posloužit může i hliníkový obal od čajové svíčky, v němž je větší vejce docela stabilní. Stejně tak využijete některé typy cukrářských košíčků.

  • 3.

    Jako květináček

    Autor: Shutterstock.cz

    Jako vázičky se dají použít i vyfouknutá vajíčka, spodní dírku pak ucpete kapkou vosku. Pokud otvor ve vajíčku rozšíříte tak, abyste mohli do vajíčka nasypat trošku zeminy nebo vložit namočenou vatu, získáte tím roztomilý květináček, do kterého zasadíte třeba řeřichu či zelené osení. Na velikonočním stole bude obojí vypadat krásně a svěže.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V dubnovém čísle najdete recepty na jarní saláty, nápady, jak osázet truhlíky, nebo tip na swap květin. Aktuální vydání zakoupíte v každé trafice nebo si ho můžete objednat v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA!

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy