Celá kauza se řešila už velkou část loňského roku u Obvodního soud pro Prahu 4. Radikální změnu ale přinesl nový znalecký posudek, který nechala vypracovat rodina zemřelého policisty. Jejich zmocněnec Petr Kausta již od počátku usiloval o to, aby se případ řešil u městského soudu. 

K nehodě, kterou soud řeší, došlo 5. července 2020 na pražské magistrále nedaleko Chodova. Jitka R. tehdy narazila do auta, ve kterém jeli tři policisté vracející se z eskorty do Ostravy. „Při dechové zkoušce jí bylo naměřeno 2,13 promile alkoholu,“ stojí v obžalobě. Také zmiňuje, že jela rychlostí 150 km/h v místech, kde je maximální povolen rychlost 80 km/h. 

Pavol K., který jel na zadním sedadle, na místě zemřel. Jeho dva kolegové, kteří s ním ve voze jeli, utrpěli těžká zranění, ze kterých se vzpamatovávají doposud. Jitka R. původně čelila obvinění z usmrcení z nedbalosti, těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a z ohrožení pod vlivem návykové látky. Městský soud teď bude posuzovat, zda se nedopustila zvlášť závažného trestného činu obecné ohrožení, za který je trestní sazba 8 až 15 let

Ústavní znalecký posudek, podle kterého se nakonec celá věc překvalifikovala, totiž říká, že mohla jet i více než 200 km/h a ohrozila 12 lidí. Obžalovaná žena ale s touto právní kvalifikací nesouhlasí.

Pila do nepříčetnosti? 

U soudu zaznělo její vyjádření, které soudu sdělila prostřednictvím svého obhájce. „Cítí se vina tím, že se pod vlivem alkoholu přivedla z nedbalosti v reakci na stresovou situaci v rodině do stavu nepříčetnosti, v němž pak zavinila dopravní nehodu, bohužel s tragickým následkem,“ stojí ve vyjádření, které soudu předala prostřednictvím svého obhájce. Dohodu o vině a trestu považuje za předčasnou. S právní kvalifikací nesouhlasí. „Považuje za nesporné, že se požitím velkého množství alkoholu uvedla do stavu nepříčetnosti a řídila motorové vozidlo,“ uvedla také.  

Tvrdí, že po nehodě se jí v podstatě zhroutil svět a nemohla normálně fungovat a musela vyhledat odbornou pomoc.  U soudu padl i dotaz, kam vlastně chtěla tehdy jet. „To vůbec netuším. Nevím,“ odpověděla. 

Proč tolik pila? 

Moc nedokázala ani vysvětlit, proč se  tak opila. Ukázalo se ale, že alkohol tehdy rozhodně tekl proudem. Události, které předcházely děsivé nehodě, popsala v podstatě stejně jako loni. Všechno to začalo výletem k bazénu, kam se vypravili s manželem a dětmi. „Manžel tam začal flirtovat s nějakou slečnou. Já jsem reagovala tím ,že jsem začala pít,“ vypověděla. Podle ní tam s tou ženou jejím muž komunikoval „víc, než družně“.

Začalo to podle ní lahví vína. Sama moc nedokáže vysvětlit, proč to udělala, a doposud tak konflikty s manželem prý neřešila. „Nevím, proč jsem to udělala,“ řekla. Pak ale přešla na vodky s redbullem, které podle ní začal objednávat někdo cizí. Pak ale řekla, že něco objednávala i sama ona. Neví ale ani, kolik tam bylo lidí a kdo to byl. „Já nevím, kolik tam bylo lidí, tři, dva…“ řekla.

Účet za 21 vodek a 2 litry vína

Obhájce Jitky R. soudu předložil účet, který její manžel platil. Byl vystaven na 4 220 korun a obsahuje celý výčet toho, co spolu s dalšími lidmi vypila. Kromě několika káv, vody nebo zmrzliny na něm je také 21 panáků vodky. Pak také 7 plechovek nealkoholického nápoje, 4krát RedBull a potom celkem 22 deci vína.

Pamatuje si něco?

Byla podle jejích slov tak opilá, že si ani nepamatuje, že měla dostat od manžela po cestě k autu facku, až upadla na zem. Poté, co dorazili domů, tak podle její výpovědi po chvíli vzala klíčky a odjela autem. Nehodu, při které zemřel Pavol K., si podle ní vůbec nevybavuje. Jediné, co si pamatuje, je jen to, že sedí u svodidel a stojí nad ní policista a skončila v nemocnici a následně také na policii. „Já hodnotím obhajobu paní obžalované jako účelovou,“ řekl po skončení jednání zmocněnec rodiny zemřelého policisty Petr Kausta. 

K tomu směřoval i jeden z dotazů předsedkyně senátu. Ptala se na to, co bylo původně uvedeno v lékařské zprávě. V té totiž stojí, že si na průběh nehody pamatuje, ale nechce o tom mluvit. Jitka R. ale u soudu řekla, že s tím už tehdy nesouhlasila a nebyla to pravda.

U soudu padly i dotazy na jejich rodinné poměry, hlavně majetek a příjmy. Jitka R. v podstatě řekla, že nemá žádné drahé věci nebo třeba nemovitosti. Bourala ale v poměrně luxusním Mercedesu a podobným autem také přijela loni k soudu.  Sama ani také nedokázala příliš popsat, co vlastně její manžel dělá, ale tvrdí, že vlastně ji a celou rodinu živí. Pracuje podle ní v zahraničí a v realitním byznysu. 

„Když jste byla zadržena, tak u vás byl zajištěn náramek značky Cartier, kabelka a stejně tak peněženka značky Chanel, to jsou poměrně drahé značky,“ připomněla jí soudkyně. Jitka R. na to odpověděla, že to byly dárky od manžela.

Už dříve u soudu zaznělo od jednoho ze svědků nehody, která přímo s Jirkou R. komunikovala, že se po nehodě chovala dost podivně. „Začala mi říkat, že potřebuje svoje botičky a že tam má hodinky a že bez nich nikam nepůjde,“ řekl jeden ze svědků.

Rodina zemřelého policisty a další zranění policisté po ní požadují téměř tři miliony korun. Část peněz už jim uhradila. Soud bude pokračovat v dubnu a vypovídat budou nejspíše znovu znalci i někteří svědci. 

Video
Video se připravuje ...

Pražská policejní mluvčí Violeta Siřišťová prozrazuje další podrobnosti o hromadné nehodě v Praze. Blesk: Václav Burian

 

Fotogalerie
33 fotografií