Pracovní cesta za příjemného letního dne se pro policistku a matku čtyř dětí (10–13) změnila v noční můru. Když se s dvěma kolegy vracela ve služebním autě z Prahy do Ostravy, srazila je podle obžaloby opilá řidička Jitka R. (42) Jeden kolega nehodu nepřežil, druhý skončil s těžkými poraněními v nemocnici.

Policistka podle svých slov asi už nikdy nebude cítit pravé lýtko, nehoda silně zasáhla ji i její rodinu. U soudu v úterý popsala, jak k celé události došlo. Poté, co s kolegy úspěšně dokončila eskortu vězně z Havířova do Prahy, vracela se předloni v červenci se dvěma kolegy zpátky do Ostravy.

Byla neděle, pěkné počasí. Od vazební věznice odjížděli okolo sedmé hodiny. Jeden kolega řídil, paní H. seděla na místě spolujezdce a druhý kolega, Pavol K., se vezl na sedadle za řidičem. „Říkali jsme si, že si v klidu užijeme cestu do Ostravy,“ vzpomínala policistka. „Potom už si nic nepamatuju,“ řekla zdrceně. 

Šrámy na těle a na duši

Na náraz si nevzpomíná. „První, co si pamatuji, je, že jsem otevřela oči a nade mnou stál záchranář, který mi řekl, že jsme měli nehodu a ať se šetřím, že jedeme do nemocnice,“ plakala svědkyně. Poté prý slyšela hukot sirén při cestě sanitkou do nemocnice. O osudu kolegů se dozvěděla až v nemocnici po prohlídkách, z vedlejší ordinace slyšela kolegu křičet bolestí. Pohmožděná byla po celém těle.

Z práce pro ni poslali služební vrtulník, který ji transportoval do Ostravy, kde znovu absolvovala všechna vyšetření. Dostala prý krční límec, ortézu na loket, antidepresiva i léky na spaní. Její čtyři děti prý čekal doma šok, kvůli zraněním se nezvládla doma sama sprchovat, se vším jí pomáhal nynější manžel. Po nehodě ztratila podle doktorky trvale cit v části pravého lýtka. Už nemůže pracovat v terénu, což ji dle jejích slov mrzí. Policistkou se chtěla stát už odmalička.

Tvrdá zkušenost

„S obžalovanou jsem se bohužel neviděla. Alespoň by mohla na vlastní oči vidět, co provedla,“ plakala u soudu policistka. Jitka R. prý pouze poslala omluvný dopis a 50 tisíc korun na účet. Peněz se však paní H. ani nedotkla, protože jí není jasné, za co je žena posílala.

Maminka čtyř dětí znala zemřelého kolegu z místa bydliště. Kamarádil se s jejím manželem. Nyní je prý v kontaktu se snoubenkou mrtvého policisty i jeho maminkou, obě dle jejích slov svou ztrátu těžce nesou. Policistka by si přála mít celou záležitost za sebou a pokud možno zapomenout. „Chtěla bych, aby soud skončil. Samozřejmě, aby obžalované padl trest a uvědomila si, co udělala,“ uvedla na závěr své výpovědi.

Podle obžaloby narazila Jitka R. do služebního vozu v ulici 5. května. Při srážce zemřel vzadu sedící policista (†31). Obžalovaná měla nadýchat více než dvě promile, navíc místo 80 kilometrů v hodině „letěla“ až cca 150 kilometrů za hodinu. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 4 Jana Petráková loni v listopadu rozhodla, že by mohl být případ posouzen jako obecné ohrožení, za které ženě může hrozit až patnáctileté vězení, proto se případem nyní zabývá městský soud. Dohodu o vině a trestu žena už dříve odmítla uzavřít.

Video
Video se připravuje ...

Poslední rozloučení s policistou Pavolem K. (31), kterého v Praze zabila zfetovaná a opilá řidička. Michal Charbulák

Fotogalerie
39 fotografií