K děsivé nehodě došlo 5. července 2020 ve večerních hodinách. Po ulici 5. května se tehdy trojice ostravských policistů vracela domů z eskorty vězně. Na magistrále do nich zničehonic zezadu narazil černý mercedes řízený Jitkou R., který se šílenou rychlostí řítil po silnici. V obžalobě stojí, že jela 150 km/h.

Policejní vůz Octavia byl po nehodě v podstatě sešrotovaný. Jeden ze znalců, který okolnosti nehody zkoumal, uvedl, že délka vozu se zkrátila asi o 1,6 metru. „To byla obrovská rána,“ poznamenal loni během jednoho z mnoha soudních jednání. Pavol K. byl na místě mrtvý a jeho dva kolegové utrpěli vážná zranění, ze kterých se zotavují dodnes. Řidič vozu Jan K. se musel například vzdát svého snu sloužit u zásahové jednotky, protože po nehodě nemohl několik měsíců ani pořádně chodit.

V obžalobě stojí, že Jitka R. po nehodě nadýchala 2,13 promile a v její krvi se dokonce našly stopy kokainu. Vinu nepopřela. Vypověděla, že se opila poté, co se pohádala s manželem, který jí měl dát i facku. 

Mohla jet i přes 200 km/h

U soudu vypovídala řada znalců. Zásadní zlom do celé kauzy ale vnesl posudek, který nechal zmocněnec poškozené rodiny Petr Kausta vypracovat u znaleckého ústavu v Brně. Ten totiž poukázal na to, že rychlost, kterou se Jitka R. po magistrále řítila, mohla být i více než 200 km/h. Znalci to mimo jiné spočítali i podle záznamů z palubních kamer vozidel, která během své jízdy jen těsně minula.

„Minula mě, já myslím, že to byly centimetry,“ popsala její jízdu jedna z řidiček, která nehodu viděla na vlastní oči. Další ze svědkyň, kterou také těsně minula, řekla, že se Jitka R. po nehodě chovala dost podivně. „Usmívala se, furt se hihňala,“ řekla u soudu.

Právě na to, že během své jízdy ohrozila řadu dalších lidí, poukazoval u soudu Petr Kausta. Obvodní soud mu nakonec dal loni v listopadu za pravdu. „Posudek velmi podrobně vyhodnotil zejména aspekty jízdy obžalované, které ve spojení s dalšími důkazy soud hodnotil, a dospěl k závěru, že je namístě použití právní kvalifikace dle paragrafu 272 odst. 2 trestního zákoníku,“ uvedla předsedkyně senátu Jana Petráková. Z posudku vyplývá, že těsně minula nejméně 12 vozidel.

Soud začne znovu od začátku

V překladu to znamená, že se mohla dopustit trestného činu obecné ohrožení, za který hrozí trestní sazba 8 až 15 let. Takové případy řeší Městský soud v Praze. O příslušnosti rozhoduje Vrchní soud, který rozhodl minulý týden. „Usnesením Vrchního soudu v Praze ze dne 24. ledna 2022 bylo rozhodnuto tak, že věcně příslušným k projednání trestní věci vedené u zdejšího soudu je Městský soud v Praze,“ uvedl místopředseda Obvodního soudu pro Prahu 4 Michal Dvořák.

Zmocněnec rodiny zemřelého policisty také potvrdil, že případ už dorazil k Městskému soudu v Praze. „Tím, že to postoupili, uznali tu právní kvalifikaci,“ řekl pro Blesk.cz. Dá se tedy předpokládat, že teď bude Jitka R. čelit obvinění z obecného ohrožení.

Stížnost na státního zástupce

Petr Kausta také upozornil na to, že měl velké výhrady k práci státního zástupce Tomáše Sani, který měl původně případ na starost. Dokonce na něj podal stížnost k jeho nadřízeným. Vadilo mu hlavně, že byl pasivní a nenavrhoval žádné další důkazy. „S takovým přístupem státního zástupce jsem se nesetkal,“ řekl.

Upozornil například na to, že znalecký posudek, na základě kterého padlo rozhodnutí Vrchního soudu, si musela za 250 tisíc korun zaplatit rodina Pavla K. sama. „Ve chvíli, kdy jsem nechal zpracovat posudek, tak řekl, že v něm není nic nového,“ podotkl Kausta.

V podobné kauze už padl trest 11,5 roku

Státní zastupitelství podle něj část jeho stížností uznalo jako oprávněnou. Upozornil také na podobný případ, který loni doputoval až k Vrchnímu soudu v Olomouci. 

Jde o případ, kdy devětadvacetiletý Stanislav S. v roce 2018 v opilosti způsobil smrtelnou nehodu, během které zemřela padesátiletá žena. Jel téměř 180kilometrovou rychlostí a nadýchal jedno promile, tedy o polovinu méně než Jitka R. Soud ho poslal na 11,5 roku do vězení a rozsudek, který potvrdil i Vrchní soud v Olomouci, říká, že kromě toho, že způsobil smrt ženy, ohrozil také šest lidí a jednoho cyklistu.

Video
Video se připravuje ...

Poslední rozloučení s policistou Pavolem K. (31), kterého v Praze zabila zfetovaná a opilá řidička. Michal Charbulák

Fotogalerie
62 fotografií