Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Stanislav se v opilosti řítil po silnici rychlostí 180 km/h: Způsobil smrtelnou nehodu, dostal 11,5 roku

Autor: ČTK - 
18. března 2021
14:33

Olomoucký vrchní soud ve čtvrtek potvrdil trest 11,5 roku vězení devětadvacetiletému Stanislavu Sochnovi za tragickou nehodu u Milíčovic na Znojemsku, při které v říjnu 2018 zemřela padesátiletá žena. Podle rozsudku také nesmí deset let usednout za volant.

Muž se trasou řítil pod vlivem alkoholu až stoosmdesátikilometrovou rychlostí a před střetem s protijedoucím autem ohrozil také další řidiče i cyklistu, uvedl soud v rozsudku. V té době měl navíc platný roční zákaz řízení. Soud ho poslal do vězení mimo jiné za obecné ohrožení.

Podle soudu je Sochna řidičem značně neukázněným, kvůli svým předchozím jízdám v autě či na motorce měl již několik záznamů. O papíry přišel krátce před nehodou kvůli jízdě pod vlivem drog. „Přestupky neustále gradovaly, až vyústily v tento tragický následek. Ukládaný trest odpovídá smrtelnému následku, plní i jistou generální prevenci. Musí být vyslán signál, že takové jednání na silnicích nebude tolerováno,“ uvedl soudce Daniel Plšek. „Je vysoce nebezpečný řidič, proto mu byl uložen i trest zákazu řízen na maximální možnou dobu,“ uvedl soudce.

Obhajoba brojila kvůli kvalifikaci trestného činu obecného ohrožení, pode ní nebylo prokázáno, že byly naplněny znaky živelnosti. Podle žalobce Jaroslava Kouřila je naopak toto odsouzení na místě, o živelnou jízdu podle něj šlo. „Ostatní účastníky svou jízdou vystavoval nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví,“ uvedl státní zástupce. Souhlasil i s trestem.

„U tohoto případu je zcela na místě, aby trest byl uložen jako generální prevence. Doslova mi tuhla krev v žilách, když jsem četl skutkový děj. Nikdo ze zde přítomných by nechtěl být jako řidič v blízkosti obžalovaného,“ doplnil žalobce. Kvalifikaci obecného ohrožení potvrdil i vrchní soud. „Živelnost je zde jednoznačně dána, auto se stalo neřízenou střelou,“ doplnil soudce Plšek s tím, že na úseku 4,9 kilometru za necelé tři minuty řidič ohrozil šest lidí, usmrtil řidičku a ohrozil cyklistu.

Tragická nehoda se stala 4. října 2018 mezi Citonicemi a Milíčovicemi. Sochna se zhruba jedním promile alkoholu ve vysoké rychlosti nejprve předjížděl dvě před ním jedoucí vozidla a do jízdního pruhu se poté zařadil těsně před nimi, takže řidiči museli intenzivně brzdit.

Při manévru ohrozil další dvě protijedoucí vozidla, ve kterých cestovaly také děti - také tito řidiči museli rychle přibrzdit a v jednom případě i uhnout ke krajnici. Muž poté v rychlosti 179 kilometrů v hodině vyjel do protisměru a čelně se střetl s protijedoucím osobním autem. Srážka obě auta odhodila do pole, jen shodou náhod nezasáhla projíždějícího cyklistu. Řidička druhého auta zemřela na místě. Při nehodě se zranil také Sochna.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání