Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Duševně postižené lidi zachránili dobrovolníci. Přispěchali během dvou hodin!

Autor: Jiří Nováček - 
12. ledna 2021
20:18

Neuvěřitelná vlna solidarity zachránila kritickou situaci s nedostatkem pečovatelů v domově pro duševně postižené v Šanově na Znojemsku. O víkendu se tam vyhrotila situace. Klienty i zaměstnance zařízení Emina zámku během několika hodin bez jakéhokoliv varování zcela ochromila nákaza covidem-19.

Šest desítek klientů domova zachránili dobrovolníci. Během pouhých dvou hodin! Lidé zareagovali na tísňové volání o pomoc, které ústav s 44 zaměstnanci vyslal do světa prostřednictvím sociálních sítí. Ještě v pátek přitom masivní nákaze nic nenasvědčovalo.

Reakce lidí byla úžasná, skoro až dojemná. „Na pomoc se okamžitě přihlásili zdravotní sestry, pečovatelky, pomocníci do kuchyně, prádelny i na úklid,“ žasla nad nesobeckým zájmem cizích lidí ředitelka domova Dana Martinovičová.

Přispěchali všichni

„Během pouhých dvou hodin od vyhlášení výzvy se nám podařilo pokrýt všechny chybějící zaměstnance. Máme dokonce i databázi dalších dobrovolníků, které bychom oslovili v případě potřeby,“ vděčně posílá poděkování sousedům i přespolním ředitelka.

Na pomoc domovu se přihlásili studenti, lidé pracující na home office i řemeslníci, kteří museli během karantény pozastavit své živnosti. Přidaly se i profesionální zdravotní sestry z nedalekého zámku v Břežanech, které nezištně uvolnil jejich ředitel.

VIDEO: Ministr zdravotnictví Jan Blatný: Chceme očkovat 100 tisíc lidí denně. Očkovacím centrem i O2 arena?

Video  Blatný: Chceme očkovat 100 tisíc lidí denně. Očkovacím centrem i O2 arena?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

frantacizek ( 12. ledna 2021 22:57 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa