Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zničili mu život, říká babička Lukáše Nečesaného: Změnil jméno i vizáž a prakticky nevychází z domu

Autor: VaB, ČTK - 
5. dubna 2022
14:43

Co přišel z vězení, je úplně jinej člověk, říká o Lukáši Nečesaném (dnes Bartošovi) jeho babička, u které v době útoku na kadeřnici bydlel. Bývalá přítelkyně navíc dodává, že měl brát drogy a třikrát denně kouřit marihuanu. U soudu se teď domáhá několikamilionového odškodného. Soud ho veškeré viny zprostil, případ zůstal neobjasněný. 

„Zničili mu život, to mi nikdo nevymluví,” vypověděla u Obvodního soudu pro Prahu 2 Marie Nečesaná, jeho babička. „Nebyl svatej, flákal školu, dělal blbosti, vůbec doma nebyl. Byl strašně hodnej, ale měl špatnou pubertu. Policie toho zneužila,” dodala babička Lukáše, který dlouhé roky čelil obvinění a odsouzení z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích.

Podle ní je z něj po propuštění z vězení úplně jiný člověk. Do Hořič, kde u babičky v době útoku bydlel, prý nejezdí. „Když chci vidět pravnučku, musím za nimi 200 kilometrů. Je věčně zavřený doma,” dodávala paní Marie. Problém měl i s tím sehnat si práci, pokud se představil jako Nečesaný, neměl šanci uspět.

Zřejmě i proto si změnil své jméno na Lukáše Bartoše po své manželce, proběhla i změna vzhledu. „Já jsem s ním byla doma, já jsem věděla na sto procent, že to ten kluk udělat nemohl. Byla jsem na detektoru lži, ten to potvrdil,” doplňovala u soudu pro Prahu 2 babička.  

Bral drogy

Kromě výpovědi Nečesaného babičky zazněla u soudu také výpověď jeho bývalé přítelkyně. Podle té měl v době útoku v roce 2013 brát drogy a třikrát denně kouřit marihuanu. Několik tisíc měl také dlužit škole, na které skončil.

Na žádost ministerstva u soudu zazněly také dopisy z vazby, které posílal rodině a přátelům. V těch psal, že to ve vězení není zas tak strašné, že si čte nebo že se učí. Zástupkyně ministerstva v té souvislosti označila za účelové Nečesaného tvrzení, že v té době trpěl depresemi.

Napadení měla policejní ochranu

Soudkyně přečetla i dopisy, které při trestním řízení napsali Nečesaného příbuzní napadené kadeřnici. Žádali ji, aby změnila výpověď, a hrozili jí žalobou za nemajetkovou újmu. Žena kvůli tomu skončila u psychiatra a požádala o policejní ochranu.

Napadená kadeřnice Nečesaného nejprve jako agresora nepoznala, později jej označila za útočníka. Podle soudních znalců trpěla po napadení výpadky paměti. Královéhradecký krajský soud mladíka opakovaně poslal za mříže, po zásahu Nejvyššího soudu a změně trestního senátu jej dvakrát zprostil viny.

Pražský vrchní soud osvobozující rozhodnutí vždy zrušil a žádal nové projednání. Zprošťující rozsudek potvrdil až v březnu 2019. Soudce k tomu tehdy uvedl, že rozhodnutí je z jeho pohledu špatné, ale že vzhledem k procesní situaci neměl jinou možnost.

18,8 milionů jako odškodné

Nečesaný žádal po ministerstvu spravedlnosti 20 milionů korun. Úřad mu za způsobenou nemajetkovou újmu vyplatil přes 1,2 milionu: za každý den ve vazbě tisícikorunu, za den ve vězení pak 1500 Kč, respektive 2000 Kč za období, kdy už byl ženatý. Za nezákonné stíhání dostal muž 1500 Kč měsíčně, tedy celkem 108.000 korun. Takové zadostiučinění pokládá ministerstvo za dostačující a usiluje o zamítnutí žaloby. Posttraumatickou stresovou poruchu Nečesaný podle úřadu neprokázal.

Nečesaného prarodiče, rodiče, manželka a bratr rovněž chtěli po ministerstvu odškodné, nároky vyčíslili na celkem 25 milionů. Poté, co jim úřad nevyhověl, podali žaloby, které ale později stáhli.

hurybury ( 7. dubna 2022 09:02 )

CHudák holička ,poznala ho .

Huron ( 6. dubna 2022 10:38 )

Rozmazlený fracek který měl sedět.

zapletalikovi ( 6. dubna 2022 10:22 )

Upřímně, nijak sympatický mi není, ale stejně si nemyslím, že to udělal. Spíš se se svou pověstí grázlíka hodil někomu do krámu.

DanY67 ( 6. dubna 2022 07:21 )

Když byl takový andílek jak to že nežil doma ?u rodičů jak to že ho neživil rodiče andulka?baba zřejmne na něho též nestačila.Ono žít z dětském je děsný .no hold rodiče suplovala baba .A tak to dopadlo.

DanY67 ( 6. dubna 2022 07:16 )

Gauner nic víc!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání