Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zastřelený doktor Leoš Středa (†58) po kšeftech s krásou vzdělával hendikepované: Dotace na žáka až 250 tisíc ročně!

Autor: J. Kříž, G. Maryšková - 
4. dubna 2022
05:00

Kde je poptávka, měla by být i nabídka. S pomocí jednoduché poučky dokázal rozjet byznys. Uměl a vydělával! Strhl národ k hubnutí za peníze, později naplnil poptávku státu a vzdělával lidi s postižením. I to byl zavražděný doktor Leoš Středa (†58).

Syn lékařů získal titul MUDr. v roce 1987, hned po sametové revoluci vycítil potřebu tehdejších Čechoslováků vyrovnat se Západu. Založil Institut lékařské regenerace a kosmetiky, vymýšlel přístroje na hubnutí a speciální krémy. Lidé, pro které bylo tehdy největším hitem „hubnoucí kolečko“, byli nadšeni.

Před pobočkou na pražské Národní třídě stály fronty. Další instituty založil na Slovensku a uspěl i v Německu, Kanadě a dokonce i exotickém Thajsku či na Filipínách. Tam se nejen zamiloval do asijských dívek a začal žít hned se třemi najednou, ale poznal, že existuje i jiný život. Nejen byznys.

Firmu, která vydělávala miliony, prodal a začal si užívat. „Jsem šťastný, že jsem z toho dokázal včas vyskočit. Kamarádi podnikatelé, kteří přijedou na týden na Filipíny, i na té dovolené jedou jako šrouby – musejí se potápět, užít si s nějakou holkou, všechno stihnout. To přece není život,“ popisoval v rozhovoru pro lidovky.cz.

Zcela pracovat nepřestal, měl laboratoř, kde bádal a vyráběl výživové formule bez cukrů a tuků pro diabetiky. V roce 2013 se rozhodl pomáhat lidem s postižením. Založil střední školu Euroinstitut v Neprobylicích na Kladensku, postupně přidal další pobočky. V tomtéž roce dostaly soukromé školy možnost získávat dotaci od státu na žáka stejně jako ty veřejné.

Další příležitost přišla po zavedení inkluze, kdy Česko zavřelo speciální školy. Státní včetně soukromých dostaly příležitost čerpat příplatky na pedagogické asistenty a třídy pro žáky s mentálním postižením, aby je mohly začleňovat. V institutu, který založil, se školné neplatí. Náklady na platby pedagogů a vzdělávání hradí stát prostřednictvím dotací. Výuka probíhala buď ve školních objektech, nebo učitelé za dětmi jezdili do jejich pobytových ústavů.

Euroinstitut má kromě středočeských Neprobylic pobočku v hlavním městě, Karlovarském, Ústeckém a Olomouckém kraji. V zařízení probíhají také odborné praxe studentů Ústavu sociální práce Univerzity v Hradci Králové.

Kolik jsou dotace?

Pouze jedna pobočka Euroinstitutu, ta v Neprobylicích, má kapacitu 180 studentů, jak vyplývá z výroční zprávy. Příspěvek na žáka je vyplácen ročně za skutečně vykázanou výuku. Kolik dostává na jednoho studenta podle oboru?

obor dotace na žáka/roky
provozní služby 102 456 Kč
práce ve stravování 93 851 Kč
pečovatelské služby 102 453 Kč
dvouletý program praktické školy 147 181 Kč
jednoletý obor praktické školy 146 725 Kč
To ale není vše. Podle typu postižení ministerstvo školství dále přispívá zhruba 100 tisíci korunami ročně za výuku žáka ve třídě pro postižené.

Vrah se zastřelil

Doktor Leoš Středa, otec tří synů, byl zavražděn v bytě v budově Euroinstitutu v Neprobylicích na Kladensku. Bývalý statek zdědil po rodičích a zrekonstruoval. Co se na místě ve čtvrtek vpodvečer stalo, stále není jisté. Kromě Středy tam jeho partnerky nalezly mrtvého i jeho známého režiséra Borise Procházku (†75). Podle policie šlo o vraždu a sebevraždu, střílel starší z mužů. Policisté na objasňování tragédie stále pracují. „Případ je ve fázi prověřování. Zatím nebudeme poskytovat žádné další informace,“ dodala policistka Vlasta Suchánková.

Video  Ve škole v Neprobylicích policie našla dva zastřelené muže  - David Malík
Video se připravuje ...

Uživatel_5573958 ( 5. dubna 2022 19:01 )

Proč nás neseznámíte, kdo byl vrah Boris Procházka? O doktorovi melete jednu a ti samou "omáčku".

Uživatel_5355847 ( 5. dubna 2022 09:30 )

Zajímavé je, že Středa je zvučnější sousto, že? Proč čtenáře redakce neseznámí s vrahem? Víte, kdo byl Boris Procházka? Proč odešel z České televize, kde dělal léta ředitele? Kolik toho vytuneloval? Jak on žil? Vrah je hrdina, oběť zloduch.

buban ( 4. dubna 2022 20:58 )

To Perk:njn,když soudruzi z ples.ku nenašli jiné životní uplatnění....a co tak čtu jejich články,ani se moc nedivím,bo rukama se živit nebudou a čeština jim taky nic neříká.

buban ( 4. dubna 2022 20:48 )

Jest docela zajímavé,že stran tohoto případu nejsou zveřejňovány žádné další skutečnosti.A poněkud mně uniklo,že mnohopartnersví se nazývá polyamorií a je legální.

Levsalonu ( 4. dubna 2022 18:17 )

A ted se po vesnici bude rikat a ukazovat prstem: “ To jsou ty opicky toho zastrelenyho”.
Smutny pribeh.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání