Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zoufalství v Irpini: Lékař Alexander vlastnoručně pohřbil známého. „Dokážete si ho představit?“

Autor: amb, The Guardian, reuters - 
3. dubna 2022
05:00

Další ze zbývajících obyvatel Irpini opustili město. Většinou šlo o staré nebo nemocné, slabé lidi, kteří kvůli křehkému zdraví nemohli odjet dřív. Zažili tak měsíc pekla, plný ostřelování, těžkých bojů a intenzivního bombardování. Se svědectvím se svěřila Tamara (75), Olexija (41), Alexander (27) a Svitlana (45). „Musíš se podívat smrti do očí a nebát se," řekla Tamara. 

Někteří lidé odjeli za příbuznými, jiní ale čekali několik dní na to, než se jim vůbec podařilo spojit se s dalšími rodinnými příslušníky. Například Tamara Osypčuková (75) plakala, když se po týdnu konečně dovolala dceři a řekla jí, že se dostala do bezpečí.

„Bydlím v devátém patře a mám problémy s chůzí. Dnes je to poprvé, co jsem po třech letech venku,“ řekla The Guardianu. Zatímco ostatní trávili dny schovaní ve sklepě, ona čekala v bytě a přemýšlela, který výbuch bude její poslední.

„Venku byl neuvěřitelný hluk. Pořád: bum, bum, bum,“ popsala. Rusové ostřelili jeden z rohů jejího činžovního domu, Tamařin byt však útok nezasáhl. Aby nepropadla panice, často se modlila.

„Musíš se podívat smrti do očí a nebát se. Měli byste žít jako lidská bytost a opustit tuto Zemi jako lidská bytost důstojně. Nechtěla jsem sedět v žádném sklepě,“ dodala Tamara.

Další lidé evakuovaní z Irpině, města u Kyjeva, mířili do provizorního lékařského stanu, nemocnice nebo pečovatelského domu. Ne vždy to ale znamenalo záchranu. Jedna obyvatelka přijela s otevřenou ranou na noze způsobenou minometným útokem. Zemřela druhý den.

Olexija: „Evakuační trasa je dvakrát až třikrát denně pod palbou z minometů“

Irpiň se stala ruským terčem už od začátku války, od začátku března tu nebyla voda, plyn ani elektřina. Místo plného obsazení města ale pokračovaly boje a koncem března se ukrajinským vojákům podařilo Irpiň opět získat pod svou kontrolu. Už během prvních útoků Ukrajinci zničili most spojující Irpiň s Kyjevem, aby zpomalili postup ruských okupantů.

Zničený most ale ztížil únik z města i místním, kteří mohli projít jen pěšky přes ruiny a často se tím vystavili riziku palby. Před irpiňským mostem se nachází opuštěná a zničená auta, která lidé nemohli použít.

Ukrajinci prchají ze zničené Irpině. Ukrajinci prchají ze zničené Irpině. | Reuters

Podle Reuters v Irpini zatím zemřelo 200-300 civilistů. Zahynulo také 50 ukrajinských vojáků, jejich těla často zůstala pod sutinami domů. Ruské útoky navíc pokračují, přestože Rusko na posledních mírových jednáních slíbilo operace poblíž Kyjeva omezit.

S odjezdem z Irpině pomáhají dobrovolníci, nabízejí lidem čaj a sendviče. Některé ale musí prosit, aby odjeli, lidé město nechtějí opustit. Evakuace probíhá tak, že část dobrovolníků převede nebo přenese místní obyvatele přes zbytky mostu a na druhé straně je předají svým kolegům. Ti je pak odvezou na okraj Kyjeva. Dunění v dálce lidem v hlavním městě připomíná, v jakém stavu se Irpiň nachází.

„Evakuační trasa je dvakrát až třikrát denně pod palbou z minometů. Je to jako pokaždé hrát ruskou ruletu,“ řekl Olexija Ignatenková (41), kdysi podnikatelka a nyní dobrovolnice pomáhající ve válce. Dobrovolníci se vystavují velkému riziku, Olexija řekla, že zná dva pomocníky, kteří před pár dny zemřeli. Rusové na ně zaútočili, když seděli v autě.

Alexander šel nakrmit zvířata. Půl hodinu po jeho odchodu zasáhli dům Rusové

Po prvním týdnu ostřelování zůstal v Irpini jako jeden z mála mladých lidí Alexander Kolomiets (27), praktický dětský lékař. Ani on neměl daleko od smrti.

„Jednou ráno jsem si šel nabrat vodu ze studny a najednou jsem uslyšel hluk. Tak jsem skočil do studny a chytil se rukama a nohama po stranách jako Spider-Man. Nevím, jak jsem to udělal, ale zachránilo mi to život, protože všude létaly šrapnely,“ řekl.

Ve městě se snaží pomáhat domácím mazlíčkům. „Když byly mezery mezi ostřelováním, vrhal jsem se do opuštěných bytů, kde zůstávala domácí zvířata, abych je rychle nakrmil,“ popsal.

Jeden dům byl zasažen jen půl hodiny po jeho odchodu, další těsně předtím, než do něj vstoupil. Jednou také sešel do přízemí budovy, jestli se tam neschovává kočka. Střela zasáhla horní patro jen o pár vteřin později.

Kromě ostřelování obyvatelé Irpině často cítili také nervové vypětí. „Viděl jsem staré lidi, jak se hádají o chleba. Všichni byli strašně napjatí. V takových situacích je důležitý humor. Zůstal jsem, abych se pokusil lidi rozveselit, snažil jsem se s nimi žertovat a uklidnit je,“ řekl Alexander, který kdysi účinkoval také jako standup komik.

Ostřelování a nedostatek hygieny vede k napjatým vztahům i mezi obyvateli Irpině

Ne vždy ale bylo možné pomoct si humorem. Alexander byl svědkem smrti manžela kamarádovy babičky. Uprostřed války dostal infarkt. „To ráno jsme ho pohřbili na dvoře. Dokážete si to představit? Pohřbít vlastníma rukama někoho, koho znáte celý život,“ popsal.

Alexandr se bude snažit přesvědčovat k odchodu zbývající obyvatele. „Lidé, kteří tu teď zůstali, jsou ti, kteří opravdu nemohou chodit: narkomani, alkoholici a opravdu staří důchodci. To jsou lidé, o které se musíme nejvíce starat,“ vysvětlil.

Svitlana Rohutská (45), podnikatelka ve stavebnictví, nechtěla Irpiň opustit kvůli svým štěňatům. Bála se hladových psích smeček potulujících se městem, že by jim mohli ublížit. Poslední dny před odjezdem strávila spolu s dalšími 6 lidmi ve sklepě.

Ostřelování a nedostatek hygieny se na nich podepsal, často na sebe křičeli. Pak jeden z nich zemřel. Nevědí, jestli na koronavirus nebo krevní sraženinu. Svitlana pochopila, že musí pryč. Další evakuovaní lidé promluvili pro Reuters o tom, že útoky na Irpiň pokračují a v ulicích jsou mrtvá těla.

9:08
Dnes

Po dalších raketových a dronových útocích, které v noci na dnešek proti Ukrajině podniklo Rusko, jsou hlášeny škody z Charkova nebo Záporoží. Ukrajinské letectvo uvedlo, že ruská armáda k nim použila několik raket různých typů a 28 dronů typu Šáhed. Protiletecká obrana napadené země podle úřadů 26 bezpilotních letounů sestřelila.

Charkovská oblastní prokuratura podle telegramového kanálu RBK-Ukrajina informovala, že po nočním ruském dronovém útoku jsou poškozené objekty civilní infrastruktury. Jde o restauraci, obchod a kanceláře. V okolních obytných domech jsou vyražená okna. Nikomu se nic nestalo.

V Záporožské oblasti se terčem útoku stala blíže neurčená dopravní infrastruktura. Jednu z obytných čtvrtí v Záporoží zasáhly trosky sestřeleného dronu, v důsledku čehož vznikl požár. Dva lidé jsou zranění.

8:19
Dnes

Reportérka Světlana Burcevová (57) z Tallinnu je od začátku března ve vazbě v souvislosti se svou spoluprací s ruskými státními médii, píše estonský server Eesti Ekspress.

Estonská kontrarozvědka ji podezřívá z porušení mezinárodních sankcí. Burcevová, estonská státní příslušnice, psala články a pořizovala fotografie pro internetový server Baltnews.com.

8:08
Dnes

„BIS trochu zaťala Rusákům škodícím zbraněmi informační války z Prahy Česku i celé Evropě tipec,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. „Pořád tu nějaké máme, ale díky skvělé práci kontrarozvědky zase o pár méně,“ chválí službu ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině.

Zobrazit celý online

Video  Exministr Svoboda: Ruská armáda je naleštěná bída! Putin měl kolem sebe jen patolízaly  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa